کپور ماهی و پرورش و آشنایی با انواع کپور ماهی
کپور ماهیان پرورشی 4 نوع می باشند که عبارتند از:
کپور معمولی
کپور علفخوار (آمور)
کپور نقره ای (فیتو فاگ )
کپور سرگنده (بیگ هد)
اختصاصات عمومی کپور ماهیان
۱ - تمامی چهار گونه کپور ماهیان تا رسیدن به طول ۵-۴ سانتی متر از پلانکتون ها تغذیه می کنند و بعد به تغذیه اختصاصی می پردازند.
۲- تمامی چهار گونه کپور ماهیان در آبهای مناطق معتدل و گرم تکثیر و پرورش پیدا می کنند
3- درجه حرارت شروع و قطع تغذیه ۱۲ - ۱۰ درجه سانتیگراد می باشد یعنی از اول بهار که درجه حرارت آب به ۱۲ - ۱۰ درجه سانتیگراد می رسد این ماهیان شروع به تغذیه کرده و هر چه هوا گرم تر می شود بیشتر تغذیه میک نند و بین ۳۰-۲۰ درجه سانتیگراد خوب رشد می کنند و زمانیکه در پائیز درجه حرارت آب پائین می آید و به ۱۲-۱۰ درجه سانتیگراد می رسد تغذیه را قطع می کنند و بهترین درجه حرارت برای رشد ۲۵ درجه سانتیگراد می باشد.
کپور معمولی
کپور معمولی به دلیل داشتن قیمت مناسب در سراسر دنیا پرورش داده می شود که دارای بدنی که دو طرف بدن تقریباً زرد طلائی و پشت تیره است که دارای باله پشتی ممتد و فلس های درشت می باشد و همچنین یک جفت سبیلک بلند و یک جفت سبیلک کوتاه تیره دارد
از نظر تغذیه ای کپور معمولی همه چیز خوار است و عمدتا از جانوران کف زی، گیاهان و مواد غذائی پوسیده داخل گل و لای تغذیه می کند. نرها در ۱-۲ سالگی و ماده ها در ۲-۳ سالگی بالغ می شوند.
کپور علفخوار ( آمور ) سفید پرورشی
آمور یا کپور علفخوار عمدتا از گیاهان عالی و جلبک های ریسه ای تغذیه می کند. تقریبا زمانیکه طول این ماهی به ۳- ۵ سانتی متر برسد از گیاهان تغذیه می کند. میزان غذای مصرفی این ماهی در شبانه روز حدود ۴۰ درصد وزن بدن است.
مرز شروع و قطع تغذیه آمور یا کپور علفخوار بین ۱۲ – ۱۰ درجه سانتیگراد است.
آمور یا کپور علفخوار در سن ۳- ۵ سالگی بالغ می شود.
ماهی آمور دارای بدنی کشیده و لاکی شکل و سر پهن با پوزه گرد، فلس های درشت و باله پشتی کوتاه می باشد.
از نظر تعداد رها سازی و تراکم مانند ماهی کپور می باشد درصد ترکیب رها سازی بسته به شرایط ۲۰- ۳۰ در صد از کل تعداد بچه ماهیان رها سازی شده می باشد.
کپور نقره ای (فیتوفاگ) آزاد پرورشی
فلس های کپور نقره ای یا فیتوفاگ ریز و نقرهای و بدن فشرده است کمان آبششی به گونه ای است که آب را فیلتر کرده و مواد غذائی را جدا نموده و مصرف می کند.
این ماهی در مراحل اولیه رشد از پلانکتون های جانوری و در مراحل اصلی رشد از پلانکتون های گیاهی تغذیه می کند هر چند از نظر میزان غذای روزانه آمار دقیقی در دسترس نیست ولی معمولا
۱۷ درصد وزن بدن خود را تغذیه میکنند
از نظر تراکم رهاسازی در استخرهای ذخیره کشاورزی مانند سایر ماهیان گرمابی است و از نظر درصد رها سازی بسته به شرایط ۲۰-۱۰ درصد کل ماهیان در نظر گرفته می شود.
درجه حرارت شروع و قطع تغذیه کپور نقره ای یا فیتوفاگ مانند ماهی کپور است. کپور نقره ای یا فیتوفاگ در شرایط آب و هوایی معتدل ۴-۳ سالگی بالغ می شود. کپور نقره ای یا فیتوفاگ دارای بدنی پهن و فشرده و فلس های ریز و نقره فام و باله پشتی کوتاه می باشد.
کپور سرگنده یا بیگ هد
کپور سرگنده یا بیگ هد نسبت به سایر گونه های گرم آبی پرورشی بزرگتر است و به همین دلیل کپور سرگنده نام گرفته است. بسیاری از اختصاصات کپور سرگنده یا بیگ هد شبیه کپور نقره ای (فیتوفاگ) می باشد.
غذای اصلی کپور سرگنده یا بیگ هد از ابتدا پلانکتون های جانوری می باشد تیغه های آبششی نسبتا بلند است. که جهت صاف کردن پلانکتون های جانوری موجود در آب تکامل یافته است. کپور سرگنده یا بیگ هد دارای بدنی پهن و فشرده فلس های ریز و خال های تیره مانند روی بدن است.
از کپور سرگنده یا بیگ هد در استخرهای ذخیره آب جهت پرورش کمتر استفاده می شود ولی اگر استفاده شود تراکم آن تقریبا شبیه کپور نقره ای است.