سبد خرید

فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری

روش دانلود: ارزان و فوری

روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز

غنی سازی کاه و نکات مهم در تولید سیلو

تولید سیلو دارای مزایا و معایبی است که از جمله مزایای آن می توان به برداشت و انبار و تغذیه مکانیزه علوفه و کاهش اتلاف مواد مغذی علوفه، افزایش خوش خوراکی برخی از علوفه ها امکان برداشت علوفه در مراحل مختلف بدون توجه به شرایط آب و هوایی، اشاره نمود. کاهش مصرف ماده خشک سیلو، نسبت به علوفه خشک توسط حیوان نیاز به ماشین آلات گران قیمت و مشکل حمل و نقل نیز از جمله معایب تهیه سیلو هستند.

در تهیه سیلو باید به رطوبت مواد خوراکی توجه کرد؛ زیرا چنانچه علوفه خیلی مرطوب باشد میزان اسید بوتیریک در سیلو افزایش یافته ضمن صدمه به پروتئین مواد سیلو شده و افزایش مزه ترشی در سیلو باعث افزایش هدر روی مواد مغذی از طریق پساب می گردد؛ همچنین اگر رطوبت علوفه سیلو شده کم باشد، کوبیدن و فشردن آن مشکل شده و در نتیجه وجود اکسیژن در لابه لای مواد، تخمیر به نحو مناسبی انجام نشده حرارت بالا میرود و باعث رشد کپک ها می شود.


94,000 تومان188,000 تومان
آموزش تولید علوفه، سیلو کردن و سیلاژ


94,000 تومان188,000 تومان
کاملترین مجموعه آموزش پرورش گاو شیری و گوساله شیری


74,000 تومان148,000 تومان
فیلم های آموزشی گاوداری، دامداری و دامپروری


134,000 تومان268,000 تومان
فیلم آموزش بهبود تغذیه دام

با توجه به موارد ذکر شده رطوبت مناسب مواد خوراکی در هنگام سیلو شدن ۶۰ تا ۶۵ درصد است. در صورتی که رطوبت علوفه کم باشد باید به آن آب یا مواد مرطوب اضافه کرد. برای افزایش رطوبت سیلو به میزان یک درصد باید ۱۵ تا ۱۹ لیتر آب به ازای هر تن علوفه سیلو شده اضافه کرد در صورتی که رطوبت سیلو بالا باشد، باید از مواد خوراکی کم رطوبت مثل کاه استفاده نمود.

مرحله مناسب برداشت مواد خوراکی

1- ذرت: مرحله رسیدن دانه ها که در این مرحله قسمت بالای دانه به رنگ سیاه در می آید؛

2- سورگوم دانه ای: مرحله نیمه خمیری دانه ها؛

3- غلات: مرحله شیری تا خمیری؛  

4- گیاهان لگومینوز: قبل از به گل نشستن تا هنگامی که یک دهم مزرعه به گل نشسته باشد.

 

مواد افزودنی به سیلو

افزودن و مخلوط کردن بعضی از مواد با علوفه های سیلو شده ظرفیت نگهداری ارزش غذایی و خوش خوراکی آن را افزایش میدهد؛ البته افزودن این مواد ضرورت خوب خرد کردن، خوب کوبیدن و خوب پوشاندن مواد سیلو شده را نفی نمیکند

انواع افزودنی ها

مواد افزودنی غذایی

مواد افزودنی غذایی باعث افزایش ارزش غذایی سیلو می شود و پس از تخمیر و آماده شدن سیلو به همراه علوفه سیلو شده به مصرف تغذیه حیوان می رسند، غلات، ملاس، آهک و اوره از این دسته اند.

 

مواد افزودنی نگهدارنده

مواد افزودنی نگهدارنده به مقدار کم به مواد سیلو شده افزوده می گردد تا به فرایند تخمیر کمک نماید این مواد باعث کاهش اتلاف در مواد مغذی سیلو نیز می شوند از جمله این مواد می توان به اسیدهای معدنی ممانعت کننده های رشد باکتری ها کپک ها و آنزیم ها اشاره نمود.

یک سیلاژ خوب عاری از مواد نامطلوب بوده مزه اسیدی مطلوب و مزه خوشایندی دارد و تند یا گزنده و لزج یا خمیری نیست؛ PH  آن بین ۳/۵ تا ۵ و عاری از کپک است رطوبت و رنگ یک سیلوی خوب یکنواخت بوده و رنگ آن قهوه ای یا سبز است. سیلاژهای قهوه ای تیره و کاراملیزه، نشان دهنده وقوع حرارت زیاد در هنگام تخمیر بوده و رنگ سیاه سیلاژ بیانگر فساد آن می باشد سیلاژ تهیه شده از علوفه های کم کیفیت و نامرغوب و سیلاژی را که خوب تهیه نشده نباید به مصرف اسب ها رساند؛ زیرا در بهترین حالت خوش خوراکی و ارزش غذایی آنها بسیار پایین بوده و در بدترین شکل، حاوی کپک ها و سموم باکتریایی است که باعث عارضه مسمومیت بوتولیسم و نهایتاًمرگ حیوان می شود. اگرچه مصرف سیلاژ در تغذیه اسب خیلی رایج نیست ولی سیلاژ مرغوب یک خوراک عالی برای اسب به شمار می رود با جود این که، سیلاژ مادۀ بسیار خوش خوراک و مغذی برای اسب ها محسوب میشود اما بعضی از اسب ها در صورتی که به این خوراک عادت نکرده باشند، نسبت به مصرف آن تمایلی نشان نمی دهند. توصیه معمول در خصوص استفاده از سیلاژ در جیره اسب ها، محدود کردن آن به نصف علوفه مصرفی است.

 

روش غنی سازی کاه

به دلیل استفاده زیاد کاه در تغذیه دام، غنی سازی این علوفه اهمیت زیادی دارد. برای غنی سازی، کاه ابتدا آب و مقدار مشخصی اوره را با هم مخلوط می کنند. اگر ملاس هم وجود داشته باشد مقدار معینی از ملاس را هم با آن مخلوط می کنند؛ وقتی اوره و ملاس به خوبی در آب حل شد آن را بر روی توده کاه می پاشند و کاه را به هم می زنند؛ پس از آن آب را داخل سیلوی سیمانی می ریزند و فشرده می کنند؛ با این کار هوای داخل سیلو خارج می شود؛ سپس آب استفاده از پلاستیک روی آن را می پوشانند این کاه باید به مدت ۲۵ روز به همین صورت باقی بماند و سپس مصرف شود.

 

مقدار مواد لازم برای غنی سازی کاه

ملاس: ۴ تا ۱۰ کیلوگرم

کاه: ۱۰۰ کیلوگرم

آب: ۵۰ تا ۸۰ لیتر

اوره: ۴ کیلوگرم

 

 فواید غنی سازی کاه

1- پانزده درصد به ارزش غذایی گاه اضافه می شود.

2-  پروتئین کاه بیشتر می گردد

3- کاه خوش خوراک می شود

4- اگر در غنی سازی کاه از ملاس هم استفاده شود انرژی آن بیشتر می شود.

 

نکات مهم در تغذیه دام

1- برای جلوگیری از نفخ دام، باید کاه غنی شده را همراه با علوفه های خشک دیگر استفاده کرد مقدار کاه غنی شده را برای گوسفند از دویست گرم و برای گاو از سیصد گرم در روز شروع کم کم این مقدار را بیشتر می کنند.

2- سبوس، به تنهایی خوراک کنسانتره به حساب نمی آید؛ بنابراین از دادن مقدار زیاد سبوس به دام خودداری کنید؛ زیرا باعث کم شدن چربی شیر می شود.

3- آرد گندم برای تغذیه نشخوارکنندگان مناسب نیست؛ چون پروتئین موجود در گندم باعث نفخ در گاو می شود؛ همچنین حرکت شکمبه را کم می کند و موجب ناراحتی های گوارشی در دام می شود.