آبیاری، هرس، کوددهی، برداشت و بسته بندی بادام
آبیاری درختان بادام
آبیاری نهال تازه کشت شده باید بلافاصله انجام گیرد تا خاک اطراف ریشه به آن بچسبد و آب نهال جوان را برای چند روز تامین کند. آبیاری باید به موقع انجام گیرد و همان طور که قبلاً گفته شد برای هر هکتار بادام کاری حدود ۶ تا ۷ هزار متر مکعب آب با روش غرقابی نیاز است به طوری که در زمین های با خاک شنی رسی مناسب ترین دور آبیاری به روش غرقابی ۲۰ روز می باشد و با روش قطره ای ۳ تا ۵ روز یکبار یک ساعت با بازشدن قطره چکان ها آبیاری می شود ضمناً در زمین های خزانه هر ۸ روز یک بار دوره مناسب آبیاری نهال های بادام می باشد البته این زمان ها، بر حسب نوع خاک شرایط اقلیمی منطقه و میزان ریشه دوانی درختان فرق می کند.
هرس درختان بادام
در باغ های قدیمی هرس از طریق قطع شاخه های خشک و پاجوش ها انجام می گیرد. در باغ های جدید که بر اساس اصول باغبانی کاشته شده اند دو نوع هرس انجام می شود هرس شکل و هرس سالیانه.
هرس شکل درختان بادام
هرس شکل بادام معمولاً جامی است در رقمهایی که شاخه ها تمایل به رشد افقی دارند درخت را پا بلند می گیرند و آن را از ۱۲۰ سانتیمتری قطع می کنند ولی در رقمهایی که شاخه ها رشد عمودی دارند طول تنه را ۶۰ تا ۱۰۰سانتیمتر می گیرند در سال دوم بالاترین جوانه روییده از پایین محل قطع را به عنوان جایگزین تنه اصلی انتخاب کرده و آن را بالاتر از بقیه شاخه ها هرس می کنند و بقیه شاخه ها را در چهار طرف این محور و کوتاهتر از شاخه جایگزین، هرس می کنند طول این شاخه ها را حدود ۳۰ سانتیمتر می گیرند در سال سوم شاخه های فرعی درجه یک را به طول ۳۰ سانتیمتر نگه داشته و بقیه شاخه ها را سر برداری می کنند در سال چهارم اسکلت درخت تشکیل می شود و دیگر سربرداری انجام نمی گیرد. زمان انجام هرس، زمستان و در هنگام خواب درخت است.
هرس سالیانه درختان بادام
درخت بادام چندان نیاز به هرس سالیانه ندارد و هر ۲ تا ۳ سال یک بار شاخه های خشک و نابجا و آفت زده قطع می شوند البته پاجوش ها هر ساله حذف می شوند.
کوددهی درختان بادام
در باغ های جدید کود شیمیایی داده می شود معمولاً در دوره قبل از باردهی برای هر درخت کود فسفاته و پتاس هر کدام ۲۰۰ تا ۳۰۰ گرم در اواخر پاییز در زمان شخم به زمین داده می شود ولی پس از باردهی هر ساله برای هر درخت ۵۰۰ تا ۸۰۰ گرم کود فسفاته، ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم سولفات آمونیوم و ۴۰۰ تا ۶۰۰ گرم کود پتاس همراه با ۳۰ تا ۴۰ کیلوگرم کود حیوانی پوسیده به زمین اضافه می کنند بهتر است کودهای فوق به صورت چالکود مصرف شود.
برداشت بادام
برداشت بادام زمانی انجام می گیرد که پوشش سبز میوه تغییر رنگ داده باشد. در بیشتر بادام ها پس از رسیدن بادام و تغییر رنگ (زرد و قهوه ای) پوست بیرونی به آسانی از میوه جدا می شود ولی در بعضی قسمت های دیگر باید پس از برداشت بادام پوست را از روی آن کند. اصولاً بر حسب رقم و شرایط محیط از مرداد تا اواخر شهریورماه برداشت صورت می گیرد. بادام های کنده شده از درخت را پس از جدا کردن پوست در سایه یا آفتاب پهن می کنند تا کاملاً خشک شوند و سپس به انبار می برند و کیسه گیری می کنند مغز بادام هایی استاندارد هستند که دارای رنگ، بو و مزه طبیعی بوده و عاری از آفت و افلاتوکسین باشند و میزان باقی مانده سم ها در مغز بادام بیش تر از حد تعیین شده توسط مؤسسه تحقیقات آفات و بیماری گیاهی نباشد.
بسته بندی بادام
لوازمی که برای بسته بندی مغز بادام به کار برده می شود باید سالم تمیز خشک و عاری از هرگونه آلودگی و بوی غیر طبیعی باشد بسته ها باید از نظر نوع بسته بندی وزن و اندازه یکنواخت باشند. روش بسته بندی هم باید طوری باشد که امکان هر گونه فساد و آسیب ناشی از جابه جایی نباشد.