آفات و بیماری های بادام
آفت های مهم درخت بادام عبارتند:
زنبور مغز خوار بادام
لارو این آفت داخل میوه های خشک شده سال قبل که روی درخت یا کف باغ هستند تبدیل به شفیره شده و پس از ریختن گلبرگ ها حشرات کامل ( زنبورها) ظاهر می شود و روی میوه تازه تشکیل شده، تخم می گذارند.
پس از چند روز لاروها به داخل میوه ها نفوذ کرده و از مغز بادام تغذیه می کنند و بزرگ می شوند لاروها در طول سال در میوه باقی مانده و هم زمان با تشکیل گل در بادام در سال بعد به شفیره و سپس به حشره کامل تبدیل شده و از محل زمستان گذرانی خارج می شوند پس از جفتگیری حشره ماده بین ۸۰ تا ۱۲۰ عدد تخم می گذارد بطوری که هر میوه آلوده حاوی یک تخم می باشد که این موضوع باعث می گردد میزان خسارت این آفت زیاد شده به عبارتی می توان گفت هر زنبور می تواند ۸۰ تا ۱۲۰ عدد بادام را آلوده نماید. بنابراین خسارت سنگینی به باغ بادام وارد می کند. جمع آوری و سوزاندن بادام های خشک در روی زمین و درخت بهترین روش مبارزه با این آفت بشمار می آید همچنین می توان بعد از تشکیل چغاله بادام مبارزه شیمیایی را در چندین نوبت در فاصله ۱۰ تا ۱۵ روز و طبق نظر کارشناس حفظ نباتات انجام داد.
سوسک شاخک بلند رزاسه
این آفت در زمستان به صورت لارو و در داخل شاخه های خشک شده سطح باغ و روی درخت به سر می برد. در اوایل خرداد لاروها تبدیل به شفیره و سپس در اواخر خرداد تبدیل به سوسک کامل می شوند. سوسک های ماده پس از جفت گیری تخم های خود را روی شاخه های جوان فصل جاری قرار می دهند. بعد از چند روز لاروها از تخم بیرون آمده و با تغذیه از مغز شاخه های جوان رشد می کنند.
در صورت عدم توجه به کنترل این آفت بعد از ۲ تا ۳ سال، قسمت اعظم اندام های هوایی درخت بادام خشک شده و درخت در آستانه مرگ قرار می گیرد مؤثرترین روش کنترل این آفت حذف اندامهای آلوده و انهدام آنها می باشد و با توجه به این که این آفت یک نسل در سال دارد می توان با کاشت گیاهان تله از قبیل پیاز و هویج در کف باغات نسبت به جمع آوری و انهدام سوسک های سرشاخه خوار در ماه خرداد اقدام نمود.
سایر آفات درختان بادام
از جمله آفات مهم دیگر درخت بادام، لیسه، شپشک آسیایی و شته است که در صورت طغیانی شدن باید با آنها مبارزه نمود.
مهمترین بیماری درختان بادام بیماری پوسیدگی سفید ریشه است.
بیماری پوسیدگی سفید ریشه درختان بادام
در اثر ابتلای درختان بادام به این بیماری درختان آلوده دفعتاً سبز خشک می شوند و با کنار زدن خاک روی ریشه و طوقه درختان، توده ای سفید رنگ همراه با بوی نامطبوع ایجاد می شود برای جلوگیری از آلودگی درختان به این بیماری لازم است از کاربرد کودهای دامی نپوسیده در اطراف طوقه خودداری کرد. هم چنین از تماس مستقیم آب آبیاری با طوقه درختانی که خاک اطراف آنها را فراگرفته جلوگیری کرد.