تغذیه و کوددهی گل محمدی
گل محمدی یکی از گیاهانی است که از نظر نیازهای غذایی و کودی کم توقع محسوب می گردد این مطلب بیانگر مقاومت گل محمدی در برابر شرایط بروز تنش های کم بود و یا بیش بود عناصر غذایی می باشد ولی نکته مهم و حائز اهمیت در تولید زراعی و اقتصادی گل محمدی آن است که برای افزایش عملکرد و تولید محصول کیفی گل محمدی نیز مانند سایر محصولات زراعی و باغی نیازمند به برخی از عناصر پرمصرف و ریز مغذی در دوره های رشدی مختلف می باشد.
این مهم به خاطر تولید اسانس و حفظ تمامی مواد آروماتیک و حلقوی در ماده موثره گل محمدی برجسته تر می گردد لذا در شرایط تولید و از آنجایی که محصولات نهایی گل محمدی که عمدتاً گلاب، اسانس، مربا و گل خشک می باشند به صورت ارگانیک و یا محصول سالم تولید می شوند از مصرف کودهای شیمیایی خودداری می گردد، مگر اینکه در شرایط بحرانی گیاه و یا در سال های اولیه برای ایجاد رشد رویشی و ارتفاع مناسب بوته ها از کودهای سولفات آمونیوم، سوپر فسفات تریپل، سولفات پتاسیم، سولفات آهن و منیزیوم و گوگرد آلی استفاده می شود.
این موضوع با توجه به قیمت روزافزون کودهای شیمیایی و توجیه اقتصادی آن در باغ های گل محمدی بیشتر خودش را نشان می دهد در گلستان های گل محمدی از کوددهی زیاد با کودهای نیتروژن دار و همچنین از آبیاری بیش از اندازه باید اجتناب کرد. به طور کلی عناصر غذایی برای کشت و داشت گل محمدی شامل فسفر، پتاسیم، گوگرد و ریز مغذی های آهن و روی بسیار مهم میباشند. کمبود دو عنصر آهن و روی از نظر کیفیت و بازدهی بسیار اهمیت دارد این کمبود از خاک با استفاده از محلول پاشی سولفات آهن و سولفات روی از برگ و با استفاده از کود مایع رویشی برطرف می گردد. کود مایع که با عناصر ریزمغذی غنی شده است در دوره ی قبل از گلدهی با اسپری شدن بر روی برگ ها مورد استفاده قرار می گیرد.
از آنجایی که در ماده موثره گل محمدی میزان قابل توجهی از گوگرد وجود دارد و اجزای برخی از ترکیبات را شامل می شود و همچنین برای تعدیل pH خاک برای جذب دیگر مواد مغذی موجود در خاک الزاماً باید از ترکیبات گوگردی در مرحله داشت گل محمدی استفاده شود. ترجیحاً در زمان کاشت و در سال های آتی در هنگام داشت استفاده از کودهای پوسیده حیوانی کمپوست و مواد آلی برای تغذیه گل محمدی استفاده می شود. این کار به منظور دستیابی به محصول سالم و تأمین نیازها و عناصر مهم غذایی انجام می گیرد.
عناصر موجود برخی کودهای ارگانیک
یادآور می گردد کودهای حیوانی الزاماً باید به صورت کاملاً تجزیه و پوسیده شده مصرف گردند.