تغذیه و کوددهی درختان پسته
روش علمی و صحیح در تعیین نیاز کودی درختان پسته، استفاده از اطلاعات و نتایج تجزیه خاک، برگ و حتی میوه پسته می باشد.
تجزیه خاک باغ پسته
در تمام فصول سال برای نمونه برداری خاک که معمولاً از ناحیه سایه انداز زیر سرشاخه ها در سه عمق 40-0، 80-40، 120-80 سانتی متری برداشته می شود، می توان اقدام نمود. توصیه های کودی بر اساس نتایج تجزیه خاک، با توجه به دور آبیاری و بافت خاک و با در نظر گرفتن توان تولید منطقه انجام می شود.
تجزیه برگ باغ پسته
نمونه برداری از برگ معمولاً بعد از دوره پر شدن مغز (اواسط تیر ماه تا اواسط مرداد ماه) صورت می گیرد. این نمونه برداری از قاعده سرشاخه های بدون بار برداشته می شود و برای توصیه کودی سال آینده است. دقیق ترین روش برای باغداران به منظور تعیین نیاز کودی، استفاده توأم از نتایج تجزیه خاک و برگ می باشد.
توصیه های کودی باغ پسته
دو مبنا برای توصیه کودی باغات پسته بارور وجود دارد:
1- توصیه کودی بر اساس نتایج آزمون خاک و برگ
2 -توصیه های عمومی، توصیه های عمومی مصرف با توجه به اینکه امکانات تجزیه خاک و برگ برای باغ های پسته در اغلب مناطق وجود دارد، توصیه نمی گردد.
محلول پاشی جهت افزایش میوه نشینی در باغات پسته
محلول پاشی به منظور افزایش میوه نشینی در باغات پسته ( 5 درهزار اوره، 5 در هزار سولفات روی و 5 در هزار اسید بوریک ). در پاییز بعد از برداشت پسته و یا اوایل بهار در زمان تورم جوانه ها و یا هر دو زمان، ضمناً در صورت شور بودن خاک، عنصر بور از فرمول حذف می شود.
روی و بُر از جمله عناصر کلیدی و موثر در عمل گرده افشانی و تلقیح در تمامی درختان می باشند. عنصر روی در جوانه زنی دانه های گرده نقش داشته و کمک به رشد لوله گرده نموده و باعث لقاح و تشکیل میوه می شود. کمبود روی باعث تاخیر در باز شدن جوانه های زایشی و رویشی در درخت می شود. همچنین تعداد دانه در خوشه نیز کاهش یافته و باعث تنکی خوشه ها در درختان می شوند. پوکی نیز از دیگر عوارض کمبود این عنصر می باشد. عنصر بُر نیز در گرده افشانی و لقاح نقش مهمی دارد. نقش عمده این عنصر در گلدهی و در قوه نامیه گرده و تلقیح اثبات شده است. کمبود این عنصر موجب ریزش خوشه های گل در درختان جوان می گردد. عنصر بُر کمک به افزایش عمردانه گرده می کند و درخت پسته نسبت به سایر درختان نیاز بیشتری به بُر دارد. از علائم کمبود بر پیچیده شدن و قاشقی شدن حاشیه برگ ها، پوکی محصول و تنکی خوشه می باشد.
مصرف کودهای فسفره، پتاسیمی و نیتروژنه همزمان با آخرین نوبت آبیاری بر اساس آزمون خاک و سال آور یا نا آور، سبب افزایش طول عمر تخمک در سال بعد و طولانی شدن دوره گرده افشانی می شود.
برنامه کوددهی باغات پسته
توصیه می شود کوددهی باغات پسته بر اساس نتایج حاصل از آزمون خاک و برگ انجام شود. بهتر است کودهای شیمیائی در شیارهای عمیق در نیمه بیرونی سایه انداز به همراه کود حیوانی و گوگرد با تیوباسیلوس هر 3 سال یکبار صورت گیرد. برخی از عناصر مانند نیتروژن بایستی بصورت سرک، کلسیم و عناصر ریزمغذی به صورت محلولپاشی و پتاسیم به دلیل جذب بالا در مرحله پرشدن مغز به صورت سرک در طول دوره رشد درخت در بهار و تابستان مصرف گردد.
انواع کوددهای شیمیایی مورد نیاز باغات پسته
1- کودهای ازته
2-کودهای فسفره
3- کودهای پتاسیمی
4- گوگرد
5- عناصر کم مصرف
توضیحات بیشتر در مورد تغذیه و کوددهی درختان پسته در پکیج آموزشی کاشت، داشت و برداشت پسته و مدیریت باغ های پسته گفته شده است.