زیتون سبز و سیاه، کدام زیتون بهتر است
رنگ میوه ها به صورت طبیعی مربوط به فلاونوئیدها و رنگدانه هایی است که همگی خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و رنگ های مختلف زرد و نارنجی، سبز و قرمز، بنفش و سیاه و ... سبزی هایی مثل فلفل دلمه ای که رنگ های مختلفی دارد، هیچ کدام برتری خاصی نسبت به دیگری ندارند.
زیتون از نظر رنگ، دارای انواع مختلفی است که شاید مهمترین آن ها انواع سبز و سیاه باشد . این نوع زیتون ها به طور طبیعی دارای این رنگ ها هستند ولی گاهی در صنایع غذایی، انواع سبزرنگ آن توسط ترکیبات آهن به رنگ تیره متمایل به سیاه در می آیند . البته از لحاظ قانونی باید روی بسته بندی این زیتون ها قید شود که با استفاده از ترکیبات آهن به رنگ تیره درآمده اند.
عده ای بر این اعتقادند که زیتون های سبز در روند رسیدن، کم کم تیره می می شوند. زیتون ها به مرور زمان در فرآیند رسیدن از سبز به تیره تر شدن میل پیداکرده ولی زیتون های سیاه و سبز به کلی 2 نوع متفاوت هستند. موارد تغییر رنگ زیتون از سبز به سیاه، بیشتر تحت تاثیر همان ترکیبات آهنی است که در صنایع غذایی به آن می افزایند تا رنگ آن را تیره کنند.
زیتون هم مثل همان فلفل دلمه ای است و سبز و سیاهش تفاوت تغذیه ای چندانی با هم ندارند و به شرطی که رنگ سیاه زیتون به دلیل دستکاری های صنعتی و غیرمجاز نباشد، می توان گفت زیتون سیاه و سبز هیچ تفاوت محسوسی با هم ندارند .
قسمت رنگ شده زیتون نه تنها خواص تغذیه ای خود را تا حد زیادی از دست داده ، بلکه این نوع زیتون ممکن است برای گروه های آسیب پذیر مانند کودکان، سالمندان، زنان باردار و شیرده، مبتلایان به بیماری های خاص، سمی و خطرآفرین باشد .
زیتون سیاه طبیعی
زیتون رنگ های متفاوتی چو ن سبز، زرد، قرمز، بنفش و سیاه دارد که مهم ترین نوع رنگی آن زیتون سبز و سیاه است . زیتون سبز و سیاه دو نوع متفاوتند و برخلاف تصور عامه زیتون سیاه از رسیدگی کامل زیتون سبز به دست نمی آید.
زیتون سیاه طبیعی به دلیل ظاهر زیبا و بازارپسندی مطلوب، قیمت بالایی داشته، در مقایسه با زیتون سبز حاوی مواد مغذی و روغن بیشتری بوده و هر عدد آن حاوی هفت کالری انرژی است .
زیتون سیاه طبیعی به دلیل نیاز به شرایط آب و هوایی خاص و نوع خاک در کشور ما قابلیت رشد خوبی ندارد و کشورهایی چون اسپانیا و ایتالیا تولیدکنندگان اصلی آن هستند. به دلیل آن که واردات زیتون سیاه طبیعی و ارگانیک از کشورهای مذکور پرهزینه و فاقد صرفه اقتصادی است، برخی سودجویان با خرید زیتون سبز معمولی و فرآوری آن با ترکیبات آهن داری چون سولفات آهن، گلوکینات یا لاکتات آهن و گاهی براده آهن محصول را سیاه کرده و با قیمت بالایی در بازارهای کشور به فروش می رسانند .
تشخیص اصل یا تقلبی بودن زیتون سیاه توسط افراد عادی تقریبا غیرممکن است و تنها افراد متخصص با انجام آزمایش های مربوطه قادر به شناسایی خواهند بود .
انواع زیتون سیاه
زیتون های سیاه 2 نوع می باشد :
1- نوع اول به صورت ژنتیک سیاه است و در روند رسیدن از سبز به سیاه تبدیل می شوند ( زیتون سیاه طبیعی و اصل و ارگانیک ) .
2- نوع دیگر زیتون هایی هستند که در صنعت، با ترکیبات شیمیایی آهن دار سیاه می شوند که مصرف این نوع زیتون سیاه توصیه نمی شود ( زیتون سیاه تقلبی ) .
در واقع زیتون سیاه طبیعی به دلیل روغن بیشتری که دارد، طعم مطلوب تری هم نسبت به زیتون سبز دارد اما اگر زیتونی باشد که به صورت صنعتی سیاه شده باشد، مصرفش توصیه نمی شود .
زیتون سبز و سیاه کدام بهتر است؟
زیتون سبز و سیاه طبیعی تفاوت چندانی با هم ندارند . هر دوی این زیتون ها، با وجود تفاوت رنگی که دارند، دارای ارزش یکسانی هستند . در مورد زیتون 2 فاز وجود دارد : فاز اول روغنی است؛ برخی از این مواد وقتی زمستان می شود، موم و گوشت زیتون کاملا از روغن جدا شده و روغنی صاف و یکدست باقی می ماند. موادی که در روغن زیتون هستند، عامل بو و مزه اند. البته بخشی از ترکیبات زیتون به صورت محلول در آب هستند و خواص آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد میکروبی دارند . مسلما زیتون سیاه طبیعی به دلیل خاستگاهش ، ظاهر و شاید کمی طعم متفاوتی با زیتون سبز داشته باشد. اما از لحاظ ارزش غذایی، غیر از مقداری کاروتنوئید که نسبت به زیتون سبز بیشتر دارد، تفاوت قابل ذکری ندارد . مصرف کنندگان بسته به ذائقه خود، نوع زیتونی که دوست دارند، انتخاب می کنند.