کاشت انجیر و شرایط مناسب برای کاشت انجیر و رویشگاه انجیر
در کجا باید انجیر بکاریم؟
آب و هوای مناسب برای کاشت انجیر و رویشگاه انجیر
به همان اندازه که درخت انجیر به گرمای زیاد مقاوم است نسبت به سرما، مخصوصاً در دوره جوانی حساس است و سرما یک عامل محدود کننده در کاشت این درخت محسوب می شود در نواحی مرطوب میوه آن درشت و دم آن طویل می گردد ولی مقدار شیرینی میوه کم می شود در هوای خشک و گرم دم میوه کوتاه شده گاهی به کلی از بین می رود اما اندازه میوه کوچک و مقدار شیرینی آن زیاد است. مناطق مناسب کشت از حاشیه دریا تا ارتفاع ۱۸۰۰ متر می باشد.
انجیر گیاهی خزان کننده بوده که ویژه مناطق نیمه گرمسیری است و به زمستان ملایم و تابستان گرم نیاز دارد. باید توجه داشت که دمای پایین در زمستان کاشت انجیر را محدود می کند. در فصل گلدهی انجیر نباید آبیاری انجام گیرد و چنانچه میزان بارندگی نیز کمتر باشد حداکثر محصول دهی را در پی خواهد داشت.
خاک مناسب برای کاشت انجیر و رویشگاه انجیر
درخت انجیر را در انواع مختلف خاک از شنی سبک تا رسی سخت می توان کاشت بهترین خاک برای کاشت انجیر اراضی لیمونی است. خاک مورد نیاز شنی رسی بوده با اسیدیته (PH) در حدود ۶ تا ۷/۵ که برای رشد انجیر مناسب است این گیاه نسبت به خشکی و شوری زیاد مقاوم می باشد. به کمبود آهن و روی زیاد حساس نبوده ولی به سدیم و بور حساس است.
انواع انجیر
1- انجیر معمولی
2- انجیر از میر
3- انجیر سان پدرو
در ایران ۹ رقم انجیر خوراکی از گروه ازمیر تا به حال مورد مطالعه قرار گرفته اند که عبارتند از:
انجیر سبز - انجیر سیاه - شاه انجیر- انجیر کشکی(Kashky) - انجیر سفید گلوگاه - انجیر متى (Matty) - انجیر المی (Allomi) - انجیر برگ چناری- انجیر رونو (Roonoo)
هرس درخت انجیر
عملیات هرس درخت انجیر در فصل پاییز بعد از اولین سرمازدگی، انجام می گیرد. این امر موجب رشد بیشتر و بزرگتر شدن میوه می شود.
تکثیر درخت انجیر
درخت انجیر را می توان به روش جنسی و غیر جنسی تکثیر کرد. برای تکثیر و ایجاد باغ های جدید انجیر، فقط از روش غیر جنسی استفاده می شود که انواع این روش ها عبارتند از:
قلمه زدن، پاجوش، خوابانیدن شاخه و پیوند زدن .
نوع پیوند به شکل T و زمان پیوند معمولاً اردیبهشت ماه و در هنگامی است که درخت اصطلاحاً پوست می دهد.
کود مورد نیاز برای تغذیه باغات انجیر
- نیتروژن خالص به میزان ۱۵۰ - ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار.
- فسفر به میزان ۱۰۰ – ۷۰ کیلوگرم در هکتار.
- پتاسیم به میزان ۱۵۰ - ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار
- سولفات روی به میزان ۱۰۰ - ۵۰ کیلوگرم در هکتار.
- اسید بوریک به میزان ٤٠ - ۲۰ گرم به ازای هر درخت .
دستور العمل برداشت انجیر
برداشت انجیر تازه خوری از نیمه دوم تیر شروع و تا اواسط شهریورماه ادامه دارد. در هنگام برداشت انجیر ( تازه خوری ) باید دقت شود و با احتیاط میوه را با دم از شاخه جدا نمود ( با استفاده از قیچی میوه چین ). بهتر است حداکثر دو ردیف انجیر در داخل جعبه قرار داده شود تا از له شدن آن جلوگیری شود.
مناطق انتشار انجیر آبی و دیم در ایران
براساس آمار سال ۲۰۰۷ ایران با ٥٦ هزار هکتار سطح زیر کشت و ۸۸ هزار تن تولید انجیر، رتبه سوم جهان را در اختیار دارد. انجیر آبی در اکثر استان های کشور کشت می گردد که مهمترین استان ها عبارتند از کرمانشاه ( منطقه ریجاب)، لرستان ( شهرستان پلدختر)، مرکزی ( شهرستان ساوه)، سمنان (شهرستان گرمسار) و زنجان ( منطقه آب بر ).
در استان فارس بیش از ٣٦ هزار هکتار انجیر دیم وجود دارد که شهرستان استهبان با بیش از ۲۳ هزار هکتار بیشترین سطح زیرکشت انجیر (حدود ٦٥ درصد) را به خود اختصاص داده است.
گلوگاه مهد مرغوب ترین انجیر ایران است. بررسی های انجام شده نشان داد که بیش از ۲۵۰ سال است که انجیر در شهرستان گلوگاه کشت می شود سطح زیرکشت گلوگاه ۱۰۵ هکتار بصورت کشت پراکنده که ۷۵ هکتار آن بارور و ۳۰ هکتار آن غیر بارور می باشد.