هرس گل محمدی
یکی از مهمترین فاکتورهایی که بر روی بازدهی و کیفیت گل محمدی تأثیر می گذارد هرس می باشد. هرس معمولاً یا بوسیله قیچی هرس یا بوسیله اره چمن زنی انجام می گیرد برای این که بیماری و آفت از گیاه بیمار به گیاهان سالم انتقال نیابد بایستی ماشین آلات و ابزار هرس به صورت مداوم استرلیزه شوند و برای استرلیزه کردن هم می توان از هیپو کلرید سدیم ۱۰ درصد و یا هیدروژن پروکسید استفاده کرد. هرسی که زودتر از موعد مقرر انجام شود جوانه زدن را تحریک کرده و خسارت یخ زدگی را افزایش می دهد.
با توجه به اینکه گل ها روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شود، قطع سرشاخه های گل محمدی به علت کاهش غالبیت جوانه انتهایی ساقه، جوانه های جانبی شروع به رشد کرده و در نتیجه تعداد بیشتری جوانه تولید می شود. هرس باعث افزایش نفوذ نور به داخل بوته ها شده و سطح فتوسنتزی این گیاه بالا رفته و شرایط برای شیوع آفات و بیماری ها نامساعد می گردد و در نتیجه محصول بیشتر و با کیفیت تر تولید می.شود همچنین محصول تولید شده با سهولت بیشتری برداشت می شود. هرس اصولی باعث تداوم گلدهی و افزایش طول زندگی مفید گیاه می شود. بازدهی اقتصادی گل محمدی بین سنین چهار تا شش سالگی گل است و از شش تا ده سالگی با کاهش میزان بازدهی به مرحله ی پیری می رسد. بدین منظور هرس با اهداف خاصی در گلستان ها برای دستیابی به جوان سازی افزایش گلدهی حذف سرشاخه های خشک و کاهش آلودگی ها و.... به انواع هرس متداول و مرسوم گل محمدی، هرس سبز گل محمدی، حذف پاجوش های بین ردیف در گلستان های گل محمدی، هرس شدید (سخت) یا کف بر باغ گل محمدی مطرح می شود که در زیر به توضیح هر یک می پردازیم.
هرس متداول و مرسوم گل محمدی
هرس متداول و مرسوم گل محمدی که برای ایجاد فرم دهی و جلوگیری از رشد رویشی نابجا در فصل پاییز یا اواخر زمستان با حذف سرشاخه هایی به ارتفاع بیش از ۹۰ سانتی متر و ساقه های خشک و آفت زده انجام می شود در این مرحله ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر از سرشاخه ها حذف می شوند. ( شکل زیر ). این عمل به منظور تشکیل شاخه های جانبی در ساقه اصلی و همچنین ایجاد نظم و شکل دهی در ردیف ها سالانه انجام می شود.
هرس سبز گل محمدی
هرس سبز گل محمدی که برای ایجاد گل انگیزی و تولید شاخه ها و جوانه های گلده هر ساله در بعد از برداشت گل بوته ها در ردیف به صورت منظم سر برداری می شوند.
حذف پاجوش های بین ردیف در گلستان های گل محمدی
حذف پاجوش های بین ردیف در گلستان های گل محمدی که شامل کندن ساقه ها و پاجوش هایی که در حد فاصل بین دو ردیف ایجاد می شوند در تمامی فصل رشد و هر زمان بعد از مشاهده آنها در راهروها انجام گرفته که بیشتر به منظور حفظ راهروها و منظم شدن ردیف و همچنین تسهیل در مدیریت باغ انجام خواهد شد.
هرس شدید (سخت) یا کف بر باغ گل محمدی
هرس شدید (سخت) یا کف بر باغ گل محمدی که بسته به وضعیت رشد و نمو و وجود بوته های مسن که باردهی آنها کم شده است از سال ششم یا هفتم به بعد، به علت رکود رشد گیاه، شیوع آفات و بیماری ها، افزایش شاخه های خشک و هرس شدید انجام شده و گیاه کف بر می شود. این هرس باعث افزایش رشد رویشی و ایجاد پاجوش و شاخسارهای جوان و گلده می شود.