ورمی کمپوست و موارد استفاده ورمی کمپوست
ایزینیا فتیدا نوعی کرم خاکی است که ترجمه نام آن در زبان فارسی (( کرم قرمز خاکی حلقوی بارانی )) است که در سطح جهانی به کرم قرمز کالیفرنیایی یا کرم ببری معروف است. در صورت وجود شرایط مناسب و فضای کافی دو کرم با سن ۶ هفتگی و در مدت شش ماه می توانند تعداد ۲۰۰۰ کرم جدید تولید کنند. حدود ۵ کیلوگرم کرم پس از گذشت دو سال به ۲ تن افزایش پیدا می کنند.
ورمی کمپوست نتیجه ی هضم طبیعی غذا در سیستم هاضمه ی کرم خاکی است و دوره ی رشد گیاه را به وسیله ی داشتن میکروارگانیسم و همچنین مواد آلی فعال و تسریع می نماید. ورمی کمپوست یک کود بیوارگانیک می باشد که بسیار نرم، سبک وزن، ترد، تمیز و بی بو بوده و ظاهری کم و بیش شبیه به پودر گرانوله قهوه ای تا سیاه دارد.
همه نوع زباله تر خانگی و فضولات حیوانی بجز مواد سنگی، شیشه ای، پلاستیکی، فلزی و گوشت خام و چربی، غذای این کرم است به همین دلیل اسم دیگر این کرم، کرم زباله خوار است. استفاده از این نوع کود کیفیت و کمیت محصولات کشاورزی را نسبت به کود شیمیایی افزایش داده و مشکلات مربوط به افزایش مواد ازته و نیتراته در مواد غذایی را ندارد و از همه مهمتر تولید صد در صد در داخل کشور انجام می شود.
شاید بتوان به راحتی ادعا کرد تنها خط تولیدی است که فقط فکر و اندیشه و چند عدد کرم به همراه همت نیاز دارد، چون نهاده ورودی برای این خط تولید کود و انواع زباله دور ریختنی و آلوده کننده است. در این صنعت، سطل زباله شما بانک شماست.
موارد مصرف ورمی کمپوست
ورمی کمپوست تولید شده از کود دامی یا سایر ضایعات آلی از لحاظ کیفی سرشار از مواد هومیک و عناصر غذایی به شکل قابل جذب گیاه می باشد و حاوی انواع ویتامین ها و هورمون های محرک رشد گیاه و آنزیم های مختلف است که می تواند به عنوان کود مناسب در پرورش گل و گیاهان زینتی، باغها، تولید محصولات گلخانه ای سبزی و صیفی و تولید نهال مورد استفاده قرار گیرد. میزان پیشنهادی مصرف کود ورمی کمپوست در موارد مختلف بسته به نیاز گیاه در جدول زیر آمده است.
جهت تکرار مصرف بین 3-6 ماه، بسته به وضعیت رویشی گیاه به مقدار 10 درصد حجم خاک پای گیاهان، به سطح خاک اضافه نموده و کمی آن را زیر و رو نمایید.
سایر محصولات جانبی فرآیند تولید ورمی کمپوست
تولید و فروش کرم ورمی کمپوست
درحین تولید ورمی کمپوست افزایش جمعیت کرم ها را خواهیم داشت. کرم ها را می توان به واحدهای متقاضی تولید کود فروخت.
تولید و فروش غذای طیور و آبزیان
همچنین لاشه بدن کرم های مسن را می توان با روش های مناسب خشک و تبدیل به پودر کرده و به عنوان بخشی از جیره غذایی طیور و آبزیان مورد استفاده قرار داد. این پودر حاوی پروتئین بالایی می باشد.
تولید و فروش پسآب ورمی کمپوست و کود مایع
در طی مراحل تولید ورمی کمپوست میزان قابل توجهی آب هم تولید می شود که به صورت شیرابه سیاه رنگی از زیر پشته خارج و در اطراف پلاستیک جمع می شود. این شیرابه زیادی آب اضافه شده به کودها و مواد دفعی کرم بوده و سرشار از مواد مغذی به ویژه ازت می باشد که می تواند به عنوان کود مایع در کشاورزی به ویژه در سیستم آبیاری تحت فشار از آن استفاده شود. به این شیرابه سیاه رنگ پسآب ورمی کمپوست گفته می شود.
تولید و فروش کود مایع
چنانکه قبلا اشاره شد کودهای تازه دامی برای تولید ورمی کمپوست مناسب نیست و باعث از بین رفتن کرم ها می شود؛ لذا باید مدتی این کودها بماند و سپس طی چند مرحله آبیاری شود تا گرما و حرارت آن خارج گردد. آب حاصل از این شستشو که سرشار از ازت و مواد مغذی است به عنوان کود مایع استفاده می شود.
تولید و فروش چای کمپوست
فرآورده ای دیگر از کود ورمی کمپوست، چای کمپوست است که در مواقع مورد نیاز در محصولات مختلف به صورت محلول پاشی استفاده می گردد. برای این کار مقدار ۵۰ لیتر آب را در ظرفی که در حال گردش است می ریزیم و تعداد ۵ کیسه ۱۰۰ گرمی کود ورمی کمپوست را به مدت ۲۱ روز در آن آویزان می نمائیم محلول به دست آمده چای کمپوست است که به صورت محلول مایع رقیق شده به وسیله تانکرهای مخصوص حمل و با استفاده از دستگاه های محلول پاشی روی گیاهان پاشیده می شود.
تولید و فروش پاستای کرم (Vermipasta)
در برخی نواحی، کشاورزان کرم ها را له و در آب، مخلوط کرده و به صورت اسپری استفاده می کنند، مایع جمع آوری شده را می توان به عنوان یک محلول مغذی روی اندام های هوایی گیاهان باشید که در مقایسه با محلول پاشی با کود اوره اثر بهتری را بخصوص در اوایل گلدهی درختان میوه از خود نشان داده است.
روش تولید آزمایشگاهی پاستای کرم به این صورت است که یک کیلوگرم کرم بالغ جمع آوری شده و پس از جدا کردن ورمی کمپوست، آنها را در داخل ظرف محتوی ۵۰۰ میلی لیتر آب ولرم (37 – 40 درجه سانتی گراد) ریخته و ۲ دقیقه صبر می کنند کرم ها خارج شده، دوباره شسته و در ۵۰۰ میلی لیتر آب با دمای اتاق به داخل ظروف مخصوص ریخته می شوند. قرار دادن کرم ها در آب ولرم موجب آزاد شدن مقادیر کافی موکوس و مایع بدن کرم ها می شود. انتقال به آب معمولی برای شستن موکوس چسبیده به سطح بدن آنها صورت می گیرد. همچنین این کار کمک می کند تا کرم ها از شوک اولیه رهایی یابند. در این روش ممکن است فقط مایع بدن، بدون آسیب به کرم جمع آوری شود.
رفع مشکلات در تولید ورمی کمپوست
در روند تولید ورمی کمپوست به ویژه اگر برای اولین بار اقدام به این عمل می کنید، ممکن است به مواردی برخورد نمایید که در جریان تولید اختلال ایجاد کرده و شما را با مشکلاتی مواجه نماید. در جدول زیر به مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید علل آن و راه حل بر طرف کردن مشکل به طور خلاصه اشاره می کنیم.