ورمی کمپوست چیست؟
ورم یک کلمه لاتین به معنای کرم و کمپوست به معنای کود آلی است و معادل فارسی آن، پوسال می باشد . در فرآیند تولید ورمی کمپوست از کرم های خاکی و ریز جانداران برای تبدیل ضایعات آلی به ماده ای سیاه رنگ و غنی از مواد غذایی مورد نیاز گیاهان با بوی خاک که ورمی کمپوست نامیده می شود، استفاده می کنند. این مواد هنگام عبور از لوله گوارش کرم آغشته به مخاط دستگاه گوارش ( ویتامین ها و آنزیم ها ) شده و در نهایت به عنوان یک کود آلی غنی و بسیار مفید برای ساختمان و بهبود عناصر غذایی خاک تولید و مورد مصرف واقع می گردد.
بنابراین ورمی کمپوست عبارت خواهد بود از فضولات کرم به همراه درصدی از مواد آلی و غذایی بستر و لاشه کرم ها . مهمترین ویژگی کود ورمی کمپوست داشتن درصد بالای ماده آلی است که می تواند فقر زمین هایی را که در سال های طولانی از کود شیمیایی استفاده شده است را جبران نماید.
کیفیت ورمی کمپوست به نوع غذا محیط کشت یا مواد زائد آلی که کرم ها از آن تغذیه کرده اند بستگی دارد. برای مثال کرم ها می توانند مواد آلی با سلولز زیاد مانند خاک اره را هم هضم کرده و یک ماده اصلاح کند کننده خاک با کیفیت پایین تولید نمایند؛ برعکس کرم ها قادرند با مواد غنی از ازت و فقیر از سلولز ورمی کمپوست با کیفیت عالی تولید نمایند.
مزایای ورمی کمپوست نسبت به سایر کودهای آلی
ورمی کمپوست یک کود بیوارگانیک است که بسیار نرم، سبک وزن، ترد، تمیز و بی بو بوده و ظاهری کم و بیش شبیه به پودر گرانوله قهوه ای تا سیاه دارد. ورمی کمپوست قریب به اتفاق عناصر ضروری و مفید را در خود جای داده است. ورمی کمپوست دارای نسبت کربن به نیتروژن مناسب تری نسبت به سایر کودهای آلی می باشد . در نتیجه شرایط جذب عناصر مغذی توسط گیاه سهل تر و فراهم تر است. همچنین این ترکیب دارای PH خنثی است و استفاده زیاد آن تأثیر منفی بر کیفیت خاک و گیاه ندارد این کود فاقد هرگونه بذر علف هرز و هم چنین عوامل بیماری زای گیاهی و عوامل بیماری زای مشترک انسان و دام می باشد.
بطور خلاصه، کود ورمی کمپوست با توجه به دارا بودن خواص زیر، قابلیت استفاده بسیار بالایی در کشاورزی دارد:
1- ورمی کمپوست یک ترکیب کاملا پاکیزه و سازگار با محیط زیست است.
2 - دارای مواد محرکه رشد گیاهی، نظیر ویتامین ها به ویژه ویتامین ب ۱۲ می باشد.
3 - افزایش پایداری خاکدانه های خاک و به تبع آن تثبیت و مقاومت خاک در برابر فرسایش بادی و آبی می شود.
4 - یک تا سه برابر وزن خود آب را نگهداری می کند، لذا مصرف آب برای آبیاری کم می شود. ۵- دارای عناصر مغذی لازم و کافی برای تولید محصول سالم بوده و فاقد هر نوع آلاینده شیمیایی میباشد.
6 - حاوی اکثر عناصر غذایی مورد نیاز گیاه می باشد. این در حالی است که هر یک از انواع کودهای شیمیایی موجود تنها حاوی یک یا چند عنصر خاص می باشند.
7 - تاثیر سریعتری نسبت به سایر کودهای دامی و گیاهی بر رشد گیاه دارد.
8 - به تدریج عناصر غذایی را در اختیار گیاه قرار می دهد؛ این نکته از نظر حاصلخیزی خاک و جذب آن توسط گیاه بسیار اهمیت دارد.
9 - کود ورمی کمپوست تقریبا هزار برابر بیشتر از خاک میکروب مفید دارد، به همین دلیل یک کود بیولوژیک محسوب می شود.
10 - ورمی کمپوست در مقایسه با کودهای شیمیایی، عناصر ریز مغذی با قابلیت جذب بالاتر دارد.
11 - دارای محرک رشد بوده و درصد جوانه زنی و ریشه زایی و افزایش رشد نشاء را بهبود می بخشد.
12 - ورمی کمپوست در کنار مصرف حداقل کود شیمیایی یک ترکیب بسیار مفید در حاصلخیزی خاک و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی میباشد.
مزایای وجود کرم خاکی در خاک
1 - ایجاد خلل و فرج در خاک و در نتیجه تهویه مناسب هوا در سطح ریشه و افزایش و آسانی تبادلات آب.
2 - پالایش خاک از عناصر مسمومیت زا یا سرطان زا مانند سرب و کادمیم و جیوه
3 - شخم خاک و اینکه سالانه یک لایه خاک با ضخامت ۱ تا ۵ میلی متر را تولید می کند
4 - تبدیل ذرات معدنی بزرگ خاک به ذرات کوچک و پخش آنها در سطح خاک.
5 - افزایش حاصلخیزی خاک در اثر افزودن میکروب ها و آنزیم های مناسب.
6 - افزایش حاصلخیزی خاک در اثر تجزیه مواد آلی که باعث کاهش نسبت کربن به ازت شده و در نتیجه فراهم شدن ازت کافی برای گیاه می گردد.
7 - زهکشی خاک ۴ تا ۱۰ برابر سریع تر از خاک های بدون کرم خاکی انجام می شود و همچنین موجب کاهش فرسایش خاک می گردد.