هرس باردهی سیب
هرس باردهی به هرسی اطلاق می شود که در درختان بارور برای تبدیل جوانه های چوب به جوانه های زایشی و افزایش جوانه های گل انجام می شود.
در درختان سیب، میوه از جوانه های مرکب که عمدتاً در انتهای لامبوردها یا براندی های تاجدار قرار دارند، تشکیل می شود. به دلیل اینکه جوانه های گل در درختان سیب روی شاخه های دو ساله و مسن تر تشکیل می شود، بنابراین، باید درختان سیب را سبک تر هرس کنیم.
هرس شدید یا سنگین موجب رشد تعداد زیادی شاخه های بی بار طویل می شود که در حالت عادی اگر هرس نمی شدند، کوتاه باقی مانده و بارور می شدند.
در درختان سیب روی پایه های بذری، هرس عمدتاً، شامل تنک کردن قسمت های متراکم و حذف شاخه های ضعیف، نازک، خشک، بیمار و آفت زده و غیر بارده در محل هایی از درخت است که انتشار نور ضعیف است. تا سال پنجم بعد از کاشت هنوز درختان سیب و گلابی افزایش حجم دارند، ولی افزایش حجم درخت باید به دلیل تولید میوه و محصول روند نزولی داشته باشد. در این دوره ساختار و اسکلت درخت باید تکمیل شده و شاخه ها هر چه بیش تر دارای سیخک های بارور باشند. سیخک ها به طور طبیعی در قسمت های مسن تر درختان و روی شاخه های دوساله به بالا تولید می شوند ولی به وسیله ی هرس زمستانه یا تابستانه می توان تعداد آن ها را بیش تر کرد. هرس زمستانه شاخه های جانبی جوان از بالای جوانه ی چهارم غالباً منجر به تولید یک یا دو شاخساره در یکی دو جوانه ی نزدیک به نوک شده و جوانه های تحتانی در طول تابستان تبدیل به سیخک های بارور می شوند. جوانه های زایشی از نظر اندازه و شکل گنبدی آن ها از جوانه های چوب قابل تمایزند. بعد از اینکه جوانه های گل به طور کامل تشکیل شدند در زمستان همان سال یکی دو شاخساره رشد کرده از بالای دومین سیخک باید قطع شود. این نوع هرس، سیستمی را ایجاد می کند که سیخک ها در مجاورت شاخه های اصلی ایجاد می شوند. این هرس شبیه هرس سه جوانه است. این هرس سه سال طول می کشد و پس از 3 سال شاخه های بارور تشکیل می شود. برای این کار در سال اول شاخه را از بالای جوانه سوم هرس کرده و در سال دوم پایین ترین جوانه تبدیل به میخچه می شود و دومین جوانه به براندی ساده و جوانه سوم به شاخه تبدیل می شود. در سال سوم میخچه تبدیل به لامبورد شده و براندی ساده به براندی تاجدار تبدیل می شود . در این سال شاخه از بالای براندی تاجدار حذف خواهد شد با توجه به اینکه بخش های بالایی درختان نسبت به هرس واکنش شدید نشان می دهند، بنابراین باغدار باید از هرس سرزنی در قسمت های فوقانی درخت اجتناب کند در غیر این صورت، تولید شاخه های زیاد و حالت جارویی ایجاد می شود و این باعث سایه اندازی و تأخیر در باردهی می شود. گاهاً در درختان مسن تولید سیخک و یا نقاط باردهنده بیش از حد است که در این صورت میوه تولیدی ریز و فاقد کیفیت است، بنابراین لازم است هر چند سال یک بار تعدادی از آن ها را تنک کرد. از طرف دیگر با توجه به این که اسپورها یا لامبوردها سه تا چهار سال می توانند میوه دهند، بنابراین، بهتر است هر چند سال یک بار، تعدادی از آن ها را حذف و تنک کنیم.