آبیاری مرکبات
میزان آب موردنیاز هر هکتار باغ مرکبات بسته به وضع آب و هوا، سن، تعداد درخت در هکتار، نوع میوه و جنس زمین و شیوه آبیاری تفاوت دارد. در آبیاری غرقابی که رایج ترین شیوه آبیاری است، این مقدار از 10 تا بیش از 30 هزار متر مکعب در نقاط گوناگون متفاوت است. در استان های شمالی کشور که میزان بارندگی بین 700 تا 1500 میلیمتر است چنانچه پراکنش باران مناسب باشد، نیازی به آبیاری درختان مرکبات نیست. به همین دلیل در بیشتر باغ های مرکبات شمال از کلاچای تا نوشهر مرکبات را بصورت دیم می کارند.
در نقاطی از شمال که بارندگی کافی نیست و یا پراکنش آن مناسب نیست در ماه های تیر و مرداد درختان را تا 3 بار آبیاری می کنند. باغدارانی که امکان تامین آب دارند درختان را آب می دهند و آنها که چنین امکانی ندارند، خسارت می بینند. در این حالت میوه ها ریز شده و می ریزند. در چنین حالتی با بارندگی شهریورماه، آب درون میوه های مانده روی درخت زیاد می شود و چون پوست میوه متناسب با حجم آن افزایش سطح پیدا نمی کند ترک بر می دارد و خراب می شود. در مناطق مرکزی و نواحی جنوب کشور که میزان بارندگی و پراکندگی آن متناسب با نیاز آبی مرکبات نیست، باغ را در تمام سال آبیاری می کنند. فاصله آبیاری نیز به تناسب درجه حرارت هوا، سن و تعداد درخت، جنس خاک و شیوه آبیاری تفاوت دارد. در بیشتر نواحی جنوبی فاصله آبیاری در زمستان 15 روز و در تابستان 5 تا 7 روز است. روش های آبیاری باغ های مرکبات عبارتند از کرتی، نشتی و قطره ای. بیشتر باغ های قدیمی به شیوه غرقابی ( کرتی و نشتی ) و باغ های جدید به شیوه قطره ای آبیاری می شوند. برخی از باغداران نیز روش آبیاری قدیمی ( غرقابی ) را اصلاح کرده و اکنون از شیوه قطره ای بهره می گیرند. نزدیک به 90 درصد باغ های شهرستان جهرم چنین وضعی دارند.
در نواحی خشک و نیمه خشک که دارای یک دوره طولانی خشکی می باشند، آبیاری منظم یکی از عملیات مداوم، پرزحمت و پرخرجی است، که برای بهره دهی باغ های میوه از جمله مرکبات بایستی به مرحله اجرا درآید. به طوری که در این نواحی دستیابی به عملکرد مناسب بدون آبیاری امکان پذیر نمی باشد. لذا به علت طولانی بودن دوره خشکی، میزان آب آبیاری در نواحی خشک و نیمه خشک نسبتاً بالاست. بررسی های انجام شده نشان می دهد که، آبیاری کافی و به موقع موجب افزایش محصول و بهبود کیفیت آن خواهد بود، در حالیکه کنترل و مبارزه با آفات و بیماریها، هرس و تغذیه مناسب و سایر عملیات اصلاحی، چنانچه توام با آبیاری کافی و در زمان مناسب صورت نگیرد تضمین کننده تولید مطلوب نخواهد بود. آبیاری در شرایط محیط ریشه نظیر توسعه، رشد و سلامت آن، تهویه، حرارت و شوری تاثیر قطعی در بردارد. قطعاً آب اضافی و یا فقدان آب کافی در ناحیه ریشه ها، با تاثیر بر رشد قسمت هوائی درخت، میزان عملکرد را محدود می سازد. درختان مرکبات نسبت به شرایط محیط اطراف خود حساس بوده و در برابر عواملی نظیر درجه حرارت و رطوبت زیاد، سرمای شدید، کمبود اکسیژن و آلودگی هوا واکنش نشان می دهند. آبیاری ناکافی یکی از علل خشکی حاک و رطوبت زیاد علت اصلی کاهش اکسیژن در ناحیه ریشه می باشد. خسارت ناشی از حرارت زیاد در باغهائی که حد کافی آبیاری نشده باشند، نسبت به باغهائی که در زمان مناسب و در حد کفایت آبیاری شده اند، کاملاً مشهود است.
در مجموعه کامل آموزش مرکبات بطور دقیقتر و کاملتر، آبیاری درختان و باغات مرکبات توضیح داده شده است. در این مجموعه آموزشی علاوه بر آبیاری درختان و باغات مرکبات، به توضیح و آموزش کامل سایر مباحث مربوط به درختان و باغات مرکبات مانند مشخصات عمومی مرکبات، ارقام مرکبات، آماده سازی زمین و کاشت مرکبات، کودها و تغذیه ی گیاهی، هرس مرکبات، آفات مرکبات، بیماری های مرکبات، مدیریت علف های هرز مرکبات، برداشت مرکبات، بعد از برداشت مرکبات بصورت فیلم آموزشی، متن آموزشی و عکس و تصویر توضیح و آموزش داده شده است.
همچنین اگر نیاز به آموزش و یادگیری شیوه ها و روش های مختلف آبیاری برای انواع باغات و مزارع مختلف هستید، مجموعه آموزش آبیاری تحت فشار و قطره ای می تواند برای شما بسیار مهم و کاربردی باشد.