روش پرورش قارچ صدفی
برای پرورش قارچ صدفی از دستور زیر می توان استفاده کرد:
مرحله اسپان ران قارچ صدفی
1) طول دوره : 20 روز
2) دما : 25 درجه سانتیگراد
3) رطوبت : 75 درصد
4) نور : ندارد
5) تعداد تعویض هوا : 1 تا 2 بار در روز
مرحله زایشی قارچ صدفی
1) طول دوره : 40 روز
2) دما : 20-17 درجه سانتیگراد
3) رطوبت : در حد اشباع (مثلا 95 درصد )
4) نور : در حد مطالعه
5) تعداد تعویض هوا : 3 بار در هر ساعت
چند نکته:
1) در روز پنجم سوراخ های ریزی در کف کیسه ها برای تنفس ایجاد می کنیم.
2) کیسه ها در حدود 10 کیلویی باشند مناسب می باشد.
3) در روز 14 برش هایی برای خارج شدن اندام زایشی در کیسه ایجاد می کنیم.
4) برش ها بستگی به میزان رطوبت محیط دارد اگر می توان رطوبت را در حال اشباع نگه داشت می توان کل نایلون را برداشت و اگر نمی توان، باید به هر صورت که می خواهیم برش ایجاد کنیم به شرطی که نایلون متلاشی نشود ( می توان بصورت: ضربدری، برش های موازی، برش هایی به اندازه یک سکه و... باشد ).
5) کیسه هارا می توان بصورت عمودی از سقف آویزان نمود ویا در قفسه های مُطَبّق قرار داد.
6) در طول زمانی که برش ها را ایجاد نکرده ایم می توان حتی از فرمالین 3 درصد استفاده کرد.
7) زمانی که 75 درصد کیسه سفید شد از تعویض هوا استفاده نمود.
8) زمانی که کلاهک به 8 تا 10 سانتیمتر رسید باید چیده شود.
9) برای چیدن کل کلنی را به سمت داخل فشرده سپس با پیچش به بیرون می کشیم.
10) باقیمانده ته قارچ را از کمپوست بیرون می کشیم.
11) بعد از درو باید کیسه ها را با شلنگ آبیاری نمود.
12) سه چین اقتصادی می توان برداشت نمود.
13) فاصله هر چین از چین بعدی 7 تا 10 روز می باشد.
روش ساخت کمپوست قارچ صدفی
برای ساخت کمپوست قارچ صدفی می توان از کلش گندم که به اندازه 7-3 سانتیمتر خورد شده است استفاده نمود. کلش ها را می توان به روش های متفاوتی پاستوریزه نمود از جمله :
1) جوشاندن
2) مواد شیمیایی
3) غرقاب کردن
4) بخار آب
در اینجا بهترین راه که همان روش جوشاندن است را به اختصار توضیح می دهیم :
ابتدا کلش ها را در گونی آردی (گونی 50 کیلویی ) می ریزیم سپس در دیگی که برای جوشاندن تهیه نمودیم می چینیم سپس روی آن را تا لب گونی ها آب می ریزیم و از زمانی که به جوش آمد به مدت 2 ساعت بجوشد سپس آب آن را تخلیه کرده و در محلی در حد استریل به مدت 2 روز می گذاریم بماند تا آب اضافی آن تبخیر شود و بعد از آن بذر زنی می کنیم.
نکات مهم:
1) کلش ها نباید زیاد بجوشد زیرا باعث ایجاد کپک سیاه می شود.
2) باید آب اضافی کلش ها تبخیر شود در غیر این صورت باعث ترشیدگی می شود.
3) کلش ها باید تا اندازه 7-3 سانتیمتر خرد شوند در غیر این صورت میسیلیوم های اولیه برای رسیدن به همدیگر باید انرژی زیادی صرف کنند.
روش بذر زنی قارچ صدفی
به هر روشی که مقدار خاصی بذر با مقدار خاصی کمپوست مخلوط شود را بذر زنی گویند.
برای قارچ صدفی 1.5 تا 5 درصد وزنی کمپوست مصرف می شود.
روشهای زیر برای بذر زنی قارچ صدفی وجود دارد
1) روش ناحیه ای : در این روش کیسه پس از پر شدن از کمپوست سوراخ هایی در فواصل معین ایجاد کرده و یک قاشق از بذر را در آن می ریزند وسپس کمی کمپوست بر روی آن می ریزند.
2) روش مخلوط : کمپوست و بذر را با هم مخلوط کرده و سپس در کیسه می ریزیم.
3) روش لایه ای : ابتدا کمی کمپوست در زیر می ریزند سپس کمی بذر می زنیم و بعد دوباره کمپوست و روی آن بذر می ریزیم این کار را تا انتها انجام می دهیم. در اینجا باید متذکر شد که مقدار بذر در هر لایه برابر باشد.
اما بصورت کلی ابتدا مخلوط می زنند سپس یک لایه بذر روی کمپوست می ریزند و بعد روی آن یک لایه نازک کمپوست می ریزند.
روش ضدعفونی سالن پرورش قارچ
برای ضدعفونی سالن می توان از فرمالین ( فرم آلدئید ) استفاده نمود به این صورت که :
به ازای هر 3 متر مکعب از فضای سالن : 60 سی سی از فرمالین 15 درصد را داخل سالن می ریزیم و بعد از گذشت 48 ساعت تمام هوای داخل را خارج می کنیم.
شرایط اثر فرمالین
1) دما بالای 35 درجه سانتیگراد
2) رطوبت به حداقل ممکنه
3) تا 48 ساعت هوا خارج نشود
بطور کلی هوای گرم و خشک نیاز دارد.