گیاهان مناسب تراریوم
گیاهان جنگلی برای تراریوم
خزه ها، سرخس ها و گل سنگ ها می توانند در جو مرطوب تراریوم رشد کنند. گیاهان جنگلی به خاک حاصلخیز احتیاج دارند و نور آفتاب بطور مستقیم نباید به آنها بتابد. آنها در اتاق های خنک و سایه خیلی خوب رشد می کنند. اگر شما در یک جنگل قدم بزنید سرخس ها و خزه های طبیعی را در آنجا می بینید که در زیر سایه یا نور غیرمستقیم آفتاب رشد کرده اند.
این گیاهان به محیط خنک بیشتر علاقه مند می باشند. خزه ها جوانه نمی زنند ولی مانند فرش سبزی تراریوم شما را می پوشانند. گلسنگ هایی که در شهر پیدا می شوند، تراریوم شما را زیبا تر می سازند. گلسنگ های قرمز، سبز و خاکستری رنگ در نزدیکی بریدگی یا ریشه های درختان رشد می کنند. اگر شما بتوانید مقداری از آنها را برای تراریوم خود جمع آوری کنید، خواهید توانست قسمت مهمی از طبیعت جنگل را در ذهن بیننده تراریوم خود تداعی نمایید.
سرخس برای تراریوم
سرخس ها در تراریوم به راحتی رشد کرده و شاداب می مانند. بخار آب موجود در تراریوم، برای گیاهان جنگلی، محیطی نزدیک به محیطی که در آن بطور طبیعی رشد می نمایند فراهم می نماید. شما می توانید سرخس ها را از گل فروشی ها بخرید یا خودتان آنها را از محیط جنگلی جمع آوری نمایید. یادتان باشد اگر سرخس ها را از جنگل جمع آوری می کنید برای انتقال آنها از جنگل به خانه، آنها را در یک قوطی قرار دهید. بوسیله یک چاقو تا جایی که امکان دارد از عمق ریشه ها ببرید و سپس آنها را در قوطی قرار دهید. این امر بسیار مهم است که خاک را نمناک نگاه دارید، بنابراین قبل از کاشتن آن در تراریوم خاک سرخس ها را به خوبی خیس کنید. برای تراریوم خود از انواع گونه های مختلف سرخس های کوچک انتخاب کنید. بعضی از آنها تا حدود 15 متر رشد می کنند و برای شیشه کوچک شما مناسب نیستد. سرخس نه تنها به نور، رطوبت زیاد و خاک غنی اسیدی نیاز دارد بلکه ریشه های آن نباید مستقیماً در آب باشد. انواعی را که می توانید برای تراریوم خود انتخاب کنید از قرار زیر می باشند:
- سرخس برگ سوزنی: این گونه برای تراریوم بسیار مناسب می باشند. سرخس های برگ سوزنی در محیطی با رطوبت زیاد بر روی صخره ها رشد می کنند. سرخس های برگ سوزنی به دلیل نیاز به رطوبت دائمی بجز تراریوم در محل دیگری رشد نمی کنند.
- سرخس کوهی (Fern Rock): این سرخس اغلب روی سنگ های معدنی یا سنگ های ساحلی می رویند
- سرخس مار زنگی (Fern Rattlesnake): برگهای این سرخس دارای رگبرگ های مورب سفید رنگ بوده و منظره جالبی به تراریوم می دهد. آنها در رطوبت مالیم بخوبی رشد می کنند.
- سرخس آبنوس (Ferns Ebony): این دسته از سرخس ها در سایه بهتر رشد می کنند. خاک آن نباید زیاد اسیدی باشد. برای تراریوم های سرپوشیده این سرخس ها نوع خوبی هستند. ساقه های آنها زیر شیشه خیلی زیبا بوده و به راحتی رشد می کنند.
- سرخس بلوطی (Fern Oak): این نوع سرخس در رطوبت تراریوم بخوبی می روید.
- سرخس چتری (Fern Birdsnest): در ابتدا وقتی برگها در گیاه ظاهر می شوند سپس چین و شکن آنها صاف می شود و رنگ به سبز روشن می گراید.
- سرخس راجی (Fern Holly): سرخس راجی در رطوبت کم و گرمای بیشتر، نسبت به سایر سرخس ها بخوبی رشد می کند این دسته از سرخس ها می توانند بسیار بزرگ شوند، بنابراین از یک محفظه وسیع و بزرگ استفاده کنید.
- سرخس ویکتوریایی (Fern Victorian): این سرخس مجهز به رگبرگ های نقره ای بوده و کوچک باقی می مانند و درخشش و جلوه خاصی به تراریوم می دهند.
- سرخس غنچه ای (Fern Button): برگهای گرد و ساقه تیره این سرخس، آن را بسیار چشمگیر و زیبا می سازد.
سرخس های مناسب دیگری نیز برای تراریوم وجود دارند مانند: سرخس پرچینی (Fern Hedge)، سرخس روبانی (Ribbon Fern)، سرخس رونده (Walking Fern).
ساژینلا برای تراریوم
عمر این نوع گیاهان بیشتر از سرخس است، و گاهی اوقات به عنوان گیاهان گرمسیری شناخته می شوند، اگر چه بعضی از آنها در شرایط محیطی سردتری نسبت به گیاهان گرمسیری رشد می کنند. این گیاهان به دلیل اینکه روی زمین می خزند شبیه خزه ها می باشند نوع کوتاهتر آنها به طرز جالبی کف تراریوم را می پوشانند. ممکن است شما آنها را با نام سرخس خزنده بشناسید. این دسته از گیاهان نیز مانند خزه ها نیاز به رطوبت فراوان دارند.
خزه برای تراریوم
خزه ها در انواع مختلف در دسترس می باشند. آنها در تراریوم بخوبی رشد کرده و هوای خشک موجب کوتاه شدن عمر آنها می گردد. خره های گشنیزی از گیاهان اولیه هستند و در سرتاسر عمرخود کوتاه باقی می ماند و برای محفظه های شیشه ای مناسب می باشند. خزه ها روی سنگها و صخره ها بخوبی زمین و تنه درختان رشد می کنند.
خزه اسفاگنوم (Mosses Sphagnum) قهوه ای رنگ برای پوشاندن کف تراریوم شما مناسب بوده و آن را تزیین می نماید. خزه ها در انواع مختلف برای پوشاندن کف تراریوم در دسترس می باشند. تعدادی از آنها نرم و تعدادی دیگر زمخت هستند. رنگهای آنها نیز گوناگون می باشد. در جنگل در جستجوی خزه ها باشید. گیاه هلکساین سولی رولی) Solelroli Helexine) یا اشک کودک Baby tears )) کفپوش خوبی برای تراریوم محسوب می شود و همیشه کوتاه باقی می ماند. شاخه های ظریف آن در ته تراریوم پخش شده و منظره ای مانند خزه دارند.
نحوه پرورش درختان در تراریوم
درختان ظریف نه تنها منظره ای طبیعی در تراریوم دارند، بلکه بطور تعجب آوری دارای عمر طولانی نیز می باشند. درخت همیشه بهار کوتاه (Dwarf Evergreen)، درخت کوچک کاج و نهال بلوط را در پاییز جمع آوری کنید و در زمستان از قرار دادن آنها در تراریوم خود لذت ببرید. از درختان دیگری که قابل استفاده هستند می توان درخت سو (Cypress)، کاج (Spruce)، شوکران (Hemlock)، سرخوار (Yew) و صنوبر (Fir) مینیاتوری را نام برد. قرار دادن درست یک درخت زیر گنبد شیشه ای می تواند چشم نداز کاملی از جنگل باشد. نهال های کوچک درخت شوکران و کاج دارای برگهای زیبایی می باشند.
گیاهان گرمسیری برای تراریوم
از اسم این گیاهان چنین بر می آید که آنها به محیط گرمتری نسبت به سایر گونه های جنگلی احتیاج دارند. آنها به گرما در رطوبت نیاز دارند و در تراریوم نسبت به سایر گونه های جنگلی بهتر رشد می کنند. بنفشه آفریقایی برای تراریوم خیلی مناسب است. انواع گوناگون این گیاهان را در اندازه های کوچک و معمولی مورد آزمایش قرار دهید. بزودی در خواهید یافت که مراقبت از آنها در زیر شیشه آسان بوده و در شرایط محیطی تراریوم بخوبی رشد می نمایند.
گیاهان خانواده پی لیا و پپرومیا برای تراریوم
گیاهان خانواده پی لیا و پپرومیا در تراریوم بخوبی رشد می کنند. آنها کوتاه باقی می مانند و از رنگهای متنوع برخوردارند.
- پی لیای دو رنگ (Pilea Involucrato): برگهای این گیاه در قسمت بالا سبز و در زیر به رنگ قرمز هستند. گلهای ریز این گیاه چنان بنظر می رسند که گویی روی برگها غنوده اند.
- پی لیای آلومینیومی (Pilea Cadrerei Minima): این گیاه نیز بدلیل لکه های براق روی برگها به اسم گیاه آلومینیوم شناخته می شود.
- پی لیای افسرده (Pilea Depressa): این گیاه درای برگهای گرد براق بوده و کوتاه می ماند
- پپرومیای ساندرسی (Peperomia Sandersi): اغلب با نام گیاه هندوانه از آن یاد می شود. این پپرومیا دارای رگبرگهای نقره ای است که از مرکز هر برگ به اطراف پراکنده می شود
- پپرومیای اوبتوسیفولیا (Peperomia Obtusifolia Minima): برگهای رنگارنگ این گیاه زیبایی خاصی به تراریوم می دهد
- پپرومیای کاپراتا (Peperomia Caperta): این گیاه با برگهای شیاردار خود جلوه خاصی به تراریوم شما خواهد داد.
تعدادی دیگر از گیاهان گرمسیری برای تراریوم
تعدادی دیگر از گیاهان گرمسیری مخصوص تراریوم عبارتند از:
گیاه تسبیح (The prayer Plant)، از آنجا که این گیاه در رطوبت حمام بخوبی رشد می کند، برای تراریوم نیز مناسب می باشد. این گیاه به گرما احتیاج دارد ولی نور آفتاب مستقیم نباید به آن بتابد و به دلیل اینکه در هوای نسبتاً تاریک تغییر مکان می دهد به این نام خوانده می شود. تمام گیاهان خانواده مارانتا (Maranta Family) که این گیاه نیز از آن دسته می باشد، به محیط مرطوب احتیاج دارند.
گیاه عصب (The Never Plant) این گیاه با برگهای بیضی که رگه های سفیدی در آن به چشم می خورد، در رطوبت تراریوم بخوبی به عمل می آید. این گیاه از خانواده فیتونیا بوده و در شرایط مرطوب به خوبی رشد می نماید. گیاه عصب کم رشد است. بگونیا (Begonia) انواع مختلفی از این گیاه در دسترس می باشد. انواعی که دارای برگهای کوچکتر هستند، برای تراریوم خیلی مناسب است.
گل شیپوری (Philodendron) انواع کوچکتر این گیاه گرمسیری را برای کاشتن زیر شیشه انتخاب کنید.
ساندرایانای سوسنی (Dracaem Sanderiana) این گیاه دارای برگهای باریک سفیدرنگ میباشد. البته هشدار می دهم که این گیاه ممکن است خیلی زود تر از آنکه انتظار می رود از محفظه بیرون بزند، ولی می توان آن را از پایه قطع نمود، خیلی طول نخواهد کشید که ساقه دیگر جوانه خواهد زد.
نخل کوتاه : اغلب نخل ها خیلی بلند می شوند، ولی نوع کوتاه آن میتواند زیر شیشه سالم بماند و از حد معینی بیشتر رشد نکند.
کاکتوس ها و سایر گیاهان تنومند برای تراریوم
این گیاهان به سهولت بدست آمده و به آسانی رشد می کنند و برای تراریوم های بدون درپوش یا تراریوم های گیاهان وحشی به کار می روند. از آن جا که این گیاهان به رطوبت مداوم احتیاج ندارند و بعضی از آنها به مقدار کمی رطوبت نیازمندند، میتوانند در مجاورت هوا و آفتاب قرار گیرند. در اصل کاکتوس ها متعلق به آمریکا و گیاهان تنومند نیز بومی آفریقا هستند و هر دو دارای شرایط زیستی خشک بوده و می توانند آب را در خود ذخیره نمایند. کاکتوس ها آب را در ساقه خود و گیاهان تنومند آب را در برگ های خود ذخیره می نمایند. کاکتوس ها در انواع مختلف یافت می شوند رشد آنها در محیط بسته محدود بوده و به مراقبت کمتری احتیاج دارند. بعضی از آنها گهگاهی به آب نیاز دارند. بعضی از کاکتوس ها هیچ برگی ندارند، زیرا برگ ها به مقدار زیادی باعث تبخیر آب می شوند. بعد از اینکه کاکتوس ها در زمستان برای مدتی در محل خنکی نگهداری شدند، می توانید آنها را در ماه های تابستان در کنار پنجره در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید. با قرار دادن کاکتوس ها و گیاهان تنومند در کنار هم در یک حباب شیشه ای، منظره ی غیر عادی از ساختمان و رنگ های طبیعی متجلی میشود. انواع مختلف کاکتوس برای یک تراریوم وحشی به ترتیب زیر می باشند:
کاکتوس کهن سال (Old man cactus) این نوع به دلیل موهای موج دار بلندی که از بالای ساقه ی کلفت آن به خارج رشد کرده به این نام خوانده می شود.
کلاه اسقف (Bishops Cap) این کاکتوس به شکل یک کلاه پنج ترکه اسقف بوده و گل زردی از بالای آن میروید.
کاکتوس های کوچک دیگری که برای تراریم مناسب میباشند به ترتیب زیر هستند: گوش خرگوش (Bunny Ear) ، آرواره ببر(Tiger Jaw) و سند دالر(Sand Dollar)
از گیاهان تنومند برای تراریوم وحشی میتوان انواع زیر را نام برد:
گیاه جید (Jada Plant)، کالانکو(Kalanchoe)، آلوئه (aloe)، نهال گاستریا (Gasteria Seedling)، گل ناز(همیشه شاداب )(Sedum) و برگ معجزه (Miracle leaf) یا گیاه هوا (Air Plants).
دقت کنید که برای تراریوم وحشی خود انواع کوچکتر کاکتوس و گیاهان تنومند را انتخاب کنید. از خاک ماسه ای استفاده کرده و آن را در زمستان خشک و در تابستان مرطوب نگاه دارید.
چند نکته مهم برای تراریوم:
- وقتی که شما خزه را در تراریوم خود می کارید به طور پنهان در بین گیاهان جوانه خواهد زد.
- اغلب بدرها در تراریوم شما به خوبی رشد و نمو می کنند، مقداری بذر علف خیلی زود به یک دسته چمن تبدیل خواهد شد.
- وجین کردن گیاهان هرز به زیبایی تراریوم شما می افزاید.
پوشاندن سطح تراریوم
جاهای خالی سطح تراریوم را با کاشتن بعضی از گیاهان پر کنید و نوعی یکنواختی در سطح تراریوم خود ایجاد نمایید. گیاهانی که برای این منظور مناسب هستند و همواره کوتاه باقی می مانند عبارتند از:
- اشک کودک Baby tears ))
- پپرومیای برگ کنگره ای (Crinkle Leaf Peperomia)
- ساژینلا
- انواع خزه ها : خزه زنده (Living Sheet Moss) خزه اسفاگنوم (Sphagnum) یا خزه های خشک شده که برای تزئین به کار میروند.
- گیاهان یهودی سرگردان(Wandering Jew)
- بگونیا.
در فیلم آموزشی ساخت تراریوم، ساخت تراریوم را بصورت کاملاً علمی و عملی یاد می گیرید و در طول فیلم، دو عدد تراریوم مختلف یکی با گیاهان برگدار و گلدار و یک تراریوم دیگر با کاکتوس ها می سازد و ابزارهای موردنیاز، نکات علمی و عملی ساخت و نگهداری تراریوم را توضیح می دهد.