ابزار و وسایل لازم برای ساختن تراریوم
ابزار و وسایل مورد نیاز برای ساخت تراریوم ارزان قیمت هستند و ساعتها کارکردن با آنها به اندازه قیمتشان ارزش دارد. ضمناً این وسایل بوسیله دست قابل حمل بوده و احتیاج به جای اضافی ندارند. یک قفسه یا گنجه می تواند کلیه این ابزار را در جای خود جای دهد. یکی از مهمترین ابزار برای باغچه های شیشه ایی چنگک سیمی است که در به احتمال زیاد در قفسه ابزار شما یافت می شود.
وسایل دیگری که مورد نیاز شما است عبارتند از ذغال ، خاک باغچه و ماسه که ممکن است در نزدیکی شما بسهولت یافت شوند. ابزار مهم دیگری که برای کاشتن گیاهان در شیشه های دهان گشاد احتیاج دارید، دستهای شما هستند. بهرحال اگر از ظروف گردن باریک ماننند بطری آب استفاده می کنید، با کمی ابتکار می توانید وسیله ای بیابید یا بسازید که برای این گونه ظروف مناسب باشد. تمرین مکرر و بروز اشتباهات باعث یادگیری بیشتر می شود. ابزار و وسایلی که در این مقاله به آنها اشاره شد برای شروع کافی است. ممکن است چیزی کاملا متفاوت پیدا کنید که احتیاجاتتان را به نحو بهتری برآورده سازد. انتخاب ابزار مناسب یکی از عوامل موفقیت در کار است. برای ساختن یک تراریوم وسایل و ابزار مناسب به راحتی و به مقدار و تعداد زیاد یافت می شود. تعدادی از این وسایل مورد مصرف شیشه های گردن باریک و هم برای شیشه های دهان گشاد بکار می رود که درمورد آنها بحث خواهیم کرد. طرز کار این وسایل نیز توضیح داده شده و ضمناً پیشنهاداتی در مورد اینکه کدام وسیله برای چه کاری مورد استفاده قرار گیرد را نیز توضیح دادیم. اولین کار شما آماده کردن یک بستر خاکی در ته محفظه است. در شیشه های دهان گشاد این عمل می تواند بوسیله دست انجام گیرد. در شیشه های گردن باریک برای اینکار احتیاج به یک قیف دارید.
قیف
این وسیله هر چیزی می تواند باشد مشروط بر اینکه به اندازه کافی باریک باشد که در داخل دهانه شیشه جای گیرد و به اندازه کافی گشاد باشد که خاک و ماسه از آن عبور کند. قیف باید مواد لازم را به ته بطری یا شیشه بریزد.اگر چنین نباشد، این امکان وجود دارد که اطراف شیشه کثیف شود و پاک کردن آن بعدا با اشکال مواجه گردد بهتر است از کثیف کردن جدار بطری خودداری شود.قیف ها میتوانند بصورت زیر باشند:
1- یک مخروط مقوایی مانند آنهایی که از کاغذ معمولی یا کاغذ کادو درست می شوند.
2- یک مخروط مقوایی که اطراف آن بهم چسب شده باشد.
یک قیف کوچک پالستیکی یا فلزی که بتواند در بالای استوانه مقوایی قرار گیرد تا خاک راحت تر از آن عبور کرده و دیواره ظرف را آلوده نکند. در مرحله بعدی، باید یک سوراخ روی خاکها برای قرار دادن گیاهان ایجاد گردد. با دست می توانید این کار را انجام دهید. در غیر اینصورت، یک قاشق یا یک بیلچه مورد نیاز است.
بیلچه
ابزار زیر می توانند بجای بیلچه مورد استفاده قرار گیرند:
1- یک قاشق چای خوری یا قهوه خوری که از دهانه محفظه عبور کند.
2- یک میله با قطر حدود 1/5 سانتیمتر.
3- یک مداد یا یک چوب بلند که خاک ته محفظه را لمس کرده و بتواند سوراخی روی آن ایجاد کند.
4- میله چوبی مانند میله هایی که برای نگاه داشتن بوته گوجه فرنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
5- یک میله چوبی که برای غذاخوردن از آن استفاده می شود (از نوعی که ژاپنی ها با آن غذا می خورند)
انبرک یا چنگک
در مرحله بعدی شما به یک انبرک احتیاج دارید (انبرک ها فقط برای محفظه های گردن باریک استفاده می شوند). کار آنها نگاه داشتن گیاه است تا زمانیکه گیاه را بداخل محفظه برده و در سوراخی که برروی خاک ایجاد کرده اید، قرار می دهید. تعداد زیادی از این انبرک ها وجود دارند که در عمل متوجه خواهید شد که کدامیک کار را برای شما بهتر انجام می دهد.
1- ارزان قیمت ترین و راحت ترین نوع آن انبرکی است که از چنگک لباس درست می شود. چنگک را راست کرده و حلقه ای در ته آن برای نگاه داشتن گیاه ایجادکنید. ریشه های گیاه بداخل حلقه رفته و قسمت بالای آن روی حلقه قرار می گیرد. یک سیم مسی نیز می تواند بهمان شکل مورد استفاده قرار گیرد.
2- می توانید پیکاپ را از یک فروشگاه فلزآلات خریداری کنید. این وسیل در واقع نوعی پنجه مکانیکی است که پنجه های آن بوسیله پیچی قابل بازوبسته شدن است. زمانیکه پنجه ها باز می شوند می توانید گیاه را داخل پنجه جای داده و سپس آنها را ببندید و به داخل بطری فرو ببرید. وقتی که ریشه ها بداخل سوراخ فرو رفته و محکم شدند. می توانید چنگک ها را بوسیله گرداندن انتهای فوقانی آن آزاد کنید و به این ترتیب گیاه در جای خود باقی می ماند. انبرک وسیله ای ضروری است زیرا باید گیاهان را در ته محفظه قرار دهید. این امکان نیز وجود دارد که بدرستی عمل نکند. اگر گیاه از داخل آن بیفتد، درست کردن دوباره آن خیلی مشکل است انبرک باید گیاه را محکم نگاه داشته و ضمنا براحتی نیز آن را رها کند تا گیاه در جای خود قرار گیرد. برای محفظه های دهان گشاد یک جفت انبرک آشپزخانه بسیار مناسب است.
کوبه خاک
زمانیکه سوراخ مورد نظر ایجاد شد و گیاه در داخل آن قرار گرفت، احتیاج به یک وسیله دارید که خاک دور سوراخ را بکوبید. در محفظه های دهان گشاد می توانید این کار را با انگشتان خود انجام دهید. در نوع دهانه باریک یک وسیله مخصوص مورد استفاده قرار می گیرد. در موقع کوبیدن اطراف محل سوراخ مراقب باشید که خاک اطراف ریشه ها به نرمی جابجا شده و ضمناً ریشه ها بوسیله خاک کاملاً پوشانده شوند. وسایل کوبیدن و سفت کردن خاک اطراف محل سوراخ به ترتیب زیر پیشنهاد می گردد.
1- یک قطعه چوب که چوب پنبه ای به انتهای آن متصل شده است( از انتهای دیگر بیلچه خود برای اینکار می توانید استفاده کنید). با یک چاقوی جیبی سوراخ کوچکی روی قسمت عریض تر چوب پنبه ایجاد کرده و آن را به انتهای قطعه چوب بچسبانید.اگر چوب پنبه نرم باشد به ریشه هایی که در ته محفظه قرار گرفته اند صدمه ای وارد نمی سازد.
2- یک قطعه کوچک از پالستیک یا اسفنج را به انتهای دیگر چنگک متصل نمائید.
3- یک قطعه کوچک از پالستیک به انتهای یک نی شیشه ای یا پیپت متصل نمائید.
گیره
بعد از اینکه گیاهان در جای خود قرار گرفته و مستحکم شدند، آشغالهای ته محفظه را تمیز کنید. می توانید این کار را با یک گیره مجهز به بازو انجام دهید. گیره برای انواع مختلف محفظه بکار برده می شود. ضمناً گیره ها برای خرده کاری های نهایی مانند اضافه کردن قطعاتی از درخت سرخ چوب، سنگریزه و خزه نیز بکار می رود. انواع مختلف گیره ها بصورت زیر است:
1- یک نی بامبو که دارای شکافی در وسط می باشد.یک تکه چوب در زاویه شکاف قرار داده و آن را با نخ یا بند نایلونی ببندید
2- یک گیره با بازوی بلند، مانند پنس هایی که در داروخانه ها بکار می رود یا گیره هایی که برای جابه جا کردن دکوراسیون ها و گیاهان داخل آکواریوم مورد استفاده قرار می گیرد.
وسیله گردگیری و تمیز کردن
حالا تراریوم شما تقریبا کامل است. در این مرحله احتیاج به یک وسیله گردگیری و تمیز کردن آشغال و گردوخاک روی شیشه دارید. قسمت خارجی شیشه را با یک پارچه نمناک تمیز نموده و سپس خشک کنید. می توانید این روش را برای داخل شیشه هایی که سرباز هستند نیز مورد استفاده قرار دهید. به هر حال، برای پاک کردن محفظه های دهانه باریک به نوعی برس خاص نیاز خواهید داشت. ضمناً یک وسیله گردگیری نیز برای پاک کردن برگها مورد احتیاج است، زیرا ممکن است آنها در حین کاشتن کثیف شده باشند
1- این کار بوسیله یک قلم موی نقاشی که دارای موهای ملایم باشد انجام پذیر است. اگر دسته قلم مو آنقدر بلند نیست که به ته ظرف برسد می توانید آن را به انتهای یک بازوی بلند تر ( مثل یک میله یا لوله باریک ) متصل نمایید.
2- برای پاک کردن گرد و خاک گیاهانی که در بطری های دهانه گشاد کاشته شده اند، می توانید از میله ای استفاده نمایید که به انتهای آن مقداری پنبه متصل شده باشد.
شیوه آبیاری گیاهان تراریوم
مقدار آب اولیه مورد نیاز تراریوم مسئله مهمی است. نباید بستر خاکی گیاه بیش از حد خیس شود، ضمناً این نکته حائز اهمیت است که خاک آماده شده برای بستر گیاهان باید به اندازه کافی مرطوب باشد. وسایل آبیاری عبارتند از:
1- یک آبپاش کروی
2- یک قطره چکان بزرگ ( از نوعی که در آشپز خانه مورد استفاده قرار می گیرد )
3- یک آبپاش باغبانی ( از نوعی که آب را پودر می کند )
4- یک قیف گردن دراز که به اطراف محفظه گردن باریک و خاک می رسد.
وسیله هرس کردن
اگرچه هرس کردن برگ های زرد یا پژمرده قبل از کاشتن کار عاقلانه ای به نظر می رسد، با این وجود ممکن است بعضی از برگ ها بعد از کاشتن زرد شوند. هرس کردن گیاهان بعد از اینکه داخل تراریوم قرار گرفتند به وسیله ابزار مخصوصی انجام می گیرد که قادر است برگهایی را که خوب و شاداب نیستند به خارج منتقل کند، وسیله هرس کردن شما ضمناً می تواند برای کوتاه کردن و آرایش دادن گیاهانی که در ابتدا کوتاه نیستد و بعد از مدتی رشد کرده و بلند می شوند، بکار رود. برای هرس کردن از وسایل زیر استفاده می شود
1- یک قیچی کوچک برای ظروف دهان گشاد
2- قیچی باریک و بلند باری ظروف گردن باریک
3- تیغ فلزی که مجهز به یک بازوی بلند چوبی باشد
4- یک گیره کاغذ که در یک انتها بصورت قالب شکل گرفته و از انتهای دیگر داخل یک نی قرار گرفته باشد. این وسیله برای خارج کردن برگهای هرس شده مورد استفاده قرار می گیرد. عمل هرس کردن می تواند بوسیله خارج کردن تمام گیاه نیز انجام گیرد، گیاه را هرس کرده و دوباره آن را در جای خود قرار دهید. اگر دستهای شما بداخل محفظه وارد می شوند این بهترین راه است. در غیر این صورت، ممکن است برای هرس کردن یک گیاه به گیاه دیگری آسیب وارد شود. در هر حال روش خود را امتحان کنید، ممکن است موفق شود.
نمونه برداری از خاک
یک وسیله برای آزمایش کردن رطوبت خاک ته محفظه مورد نیاز است. برای برداشتن نمونه می توانید از انتهای دیگر پیپت شیشه ای یا نی خود استفاده کنید. آن را به داخل خاک فرو برده و سپس آن را از خاک خارج نمایید و میزان رطوبت خاک انتهایی را بررسی کنید.
در فیلم آموزشی ساخت تراریوم، ساخت تراریوم را بصورت کاملاً علمی و عملی یاد می گیرید و در طول فیلم، دو عدد تراریوم مختلف یکی با گیاهان برگدار و گلدار و یک تراریوم دیگر با کاکتوس ها می سازد و ابزارهای موردنیاز، نکات علمی و عملی ساخت و نگهداری تراریوم را توضیح می دهد.