آبیاری لوبیا
مقدار آب مورد نیاز بستگی به بافت و ساختمان خاک، شرایط آب و هوایی و ... دارد. در خاک های با بافت متوسط به دلیل نفوذپذیری بیشتر خاک و تبخیر بیشتر آب از سطح خاک، مقدار مصرف آب بیشتر ازخاک های نیمه سنگین می باشد. در روش هیرم کاری فاصله اولین و دومین آبیاری بعد از کاشت با آبیاری های دیگر تفاوت دارد. اولین آبیاری بعد از کاشت بر اساس بافت خاک و اقلیم منطقه به فاصله 25 - 15 روز می باشد.
در این مدت بذور لوبیا جوانه زده و به مرحله دو برگی می رسند. آبیاری دوم به فاصله 10- 8 روز و آبیاری های بعدی بسته به بافت خاک به طور متوسط هر 4-8 روز یک بار انجام می شود. خاک های با بافت سبک تر 3-4 روز و خاک های با بافت سنگین تر5-8 روز انجام می شود. مرحله حساس لوبیا به تنش آبی از ابتدای گلدهی تا مرحله تشکیل غلاف می باشد. کمبود آب در این دوره خسارت زیادی به لوبیا وارد می کند. آخرین آبیاری باید طوری انتخاب گردد که حدود 25 درصد از غلاف های لوبیا رسیده باشد .
لوبیا از جمله گیاهانی است که به آبیاری بسیار حساسیت نشان می دهد، به طوری که آب آبیاری باید به اندازه کافی پای بوته لوبیا نفوذ کند. بنابراین تسطیح زمین، کرت بندی مناسب و مقدار آب ورودی به داخل کرت ، اهمیت خاصی دارد. شایان ذکر است که رقم تلاش نسبت به کمبود آب حساسیت کمتری نشان می دهد.
نکات مهم در آبیاری لوبیا
1- به وسیله برنامه آبیاری می توان مشکلات ناشی از بیماری ها و آفات را جهت نیل به حداکثر عملکرد کاهش داد.
2- آبیاری در شب در صورت امکان، به ویژه در مورد آبیاری تحت فشار (بارانی) باعث می شود قسمتهای هوایی گیاه در طول روز رطوبت کمتری داشته و در نتیجه مشکلات بیماری کاهش یابد.
3- خشکی زیاد بعد از کاشت می تواند رسیدن را تا 15 روز به تأخیر انداخته و در نتیجه عملکرد نیز کاهش یابد.
4- از خشک شدن خاک در طی دوره گلدهی اجتناب شود. شوک ناشی از آبیاری باعث ریزش گل ها می شود.
5- از آبیاری مکرر و سبک به دلیل عدم تهویه خوب خاک اجتناب شود.
6- آبیاری آخر فصل زمان رسیدن را به تأخیر می اندازد.