فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری
روش دانلود: ارزان و فوری
روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز
توجه ویژه مصرف کنندگان به طبیعی بودن محصول و تمایل به مصرف محصولاتی که بدون استفاده از سموم و کودهای شیمیایی تولید شده باشند، محور علمی به نام کشاورزی ارگانیک قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که زعفران با توجه به روش کشت و تولید، در مقایسه با بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر، پتانسیل های بسیار بالایی برای کسب عنوان محصول ارگانیک دارد.
عطر و طعم زعفران برای برخی از موجودات جذاب بوده و پیاز زعفران نیز برای برخی حشرات، کرم ها و حیوانات اهلی و وحشی خوشمزه است. مهمترین آفات و بیماری های زعفران شامل جوندگان (موش صحرایی و خرگوش)، عامل بیماری زای Rizoctonia violacea و کرم های زیرزمینی (Ditylenchus clipoai) می باشند.
ادامه مطلب: آفات و بیماری های زعفران و مبارزه و مدیریت آفات و بیماری های زعفران
یکی از مشکلات زعفران کاری در خراسان، کنترل علف های هرز می باشد. علف های هرز از طریق رقابت بر سر منابع و نیز نفوذ در داخل پیازها و نیز میزبانی عوامل بیماری زای پیاز موجب بروز مشکلاتی شده و در نهایت کاهش عملکرد محصول را به همراه دارند.
ادامه مطلب: علف های هرز زعفران و مبارزه و مدیریت علف های هرز در مزارع زعفران
در زعفران بر خلاف سایر گیاهان زراعی رشد رویشی پس از رشد زایشی اتفاق افتاده و در طی دوره توسعۀ برگ ها، طول روز کوتاه و درجه حرارت محیط پایین می باشد و از مدت و شدت تابش های خورشیدی نیز کاسته می شود. بنابراین، امکان استفاده از انرژی خورشیدی روز به روز برای زعفران کاهش می یابد و به دلیل اینکه زمان وقوع حداکثر میزان سطح برگ زعفران بر حداکثر تابش های خورشیدی منطبق نمی باشد، امکان استفاده مناسب از انرژی خورشیدی برای زعفران وجود ندارد. از این رو، ایجاد و توسعه سطح برگ مناسب در کانوپی گیاهی بلافاصله پس از برداشت گل ها و قبل از فرا رسیدن درجه حرارت های بسیار سرد زمستان، می تواند به تولید ماده خشک بیشتر و انتقال آنها به پیازها منجر گشته و سبب تولید پیازهای بزرگتر شود که در سال بعد، از پتانسیل بیشتری جهت رشد و تولید گل برخوردار خواهد بود. چنین اتفاقی مستلزم فراهم بودن شرایط مناسب برای رشد زعفران است که یکی از عوامل مهم آن در دسترس بودن عناصر غذایی و مدیریت مناسب تغذیه ای زعفران می باشد.
فصل رشد زعفران بیشترین تطابق را با الگوی بارندگی در خراسان دارد. به عبارت دیگر، با شروع بارندگی های پاییزه رشد گیاه شروع و با اتمام بارندگی های بهاره، رشد آن خاتمه می یابد و در نتیجه، بارندگی بیشترین تأثیر را بر رشد این گیاه دارد. این موضوع یکی از مهمترین دلایل موفقیت استقرار زعفران در منطقه خراسان بوده است.
در طول فصل رشد زعفران خصوصاً در زمستان، نیاز آبی زعفران در مقایسه با گیاهان دیگر بسیار کمتر است و تأمین نیاز آبی این گیاه مستلزم صرف هزینه اقتصادی نیست.
یکی از علل مهم پایین بودن عملکرد مزارع زعفران در ایران به خصوص در سال اول کاشت، عدم رعایت تاریخ مناسب کاشت زعفران است.
- جهت مشخص نمودن زمان دقیق کاشت زعفران نیاز به بررسی ها و تحقیقات جامع برای هر منطقه به طور جداگانه و با لحاظ نمودن ویژگی های اقلیمی، توپوگرافی و خصوصیات خاک شناختی می باشد.
در زراعت سنتی زعفران عمر مفید مزارع برای گلدهی بسته به تراکم کشت اولیه از 5 تا 10 سال متغیر می باشد. پس از این سال ها به علت تکثیر زیاد پیازها، کمبود فضا جهت رشد رویشی پیازها و ضعیف شدن خاک، عملکرد مزرعه به شدت کاهش می یابد. در این زمان لازم است تا پیازهای زعفران جهت کشت در مزرعه جدید از زمین خارج شوند. از موقعی که بوته زعفران کاملا زرد و خشک شد، پیاز زعفران را می توان از خاک درآورده و به انبار و یا به زمین دیگری منتقل نمود. با توجه به دوره خواب حقیقی پیاز که از اواخر اردیبهشت ماه تا پایان تیر ماه ادامه دارد، می توان در سراسر این دوره به بیرون آوردن پیاز از خاک اقدام کرد.
ادامه مطلب: کاشت پیاز زعفران و زمان و نحوه جمع آوری پیاز زعفران از مزرعه قدیمی زعفران
توجه به پیشینۀ زمینِ انتخاب شده برای زراعت زعفران و ثبت عملیات زراعی انجام شده در مزرعۀ انتخابی جزو ابتدایی ترین مسایل مطرح در خصوص زراعت زعفران است.
زعفران در بسیاری از خاک های زراعی موجود قابلیت تولید دارد. با این وجود:
ادامه مطلب: کاشت زعفران و انتخاب و آماده سازی زمین برای کاشت زعفران
زعفران با نام علمی Crocus Sativus از جمله محصولات صادراتی کشاورزی ایران است که در وضعیت اقتصادی و اجتماعی زعفران کاران که عمدتاً جزء مناطق خشک و کم باران است، تاثیر قابل توجهی دارد.
زعفران به عنوان سلطان و گران بهاترین ادویه جهان معروف است که از کلاله آن به دلیل داشتن مواد رنگی و معطر در طباخی، قنادی و در تولید داروها استفاده می شود.
گندم محصولی است استراتژیک که نقش مهمی در تغذیه انسان دارد و همواره از آن بعنوان محصول غذایی مهمی برای مقابله با گرسنگی یاد شده است.
گندم دوروم (Triticum turgidum L. var durum ) بخش کوچکی از سطح زیر کشت گندم در دنیا یعنی حدود پنج درصد و نیز 10 درصد از کل تولید گندم را شامل می شود. در سال های اخیر، میزان تولید گندم دوروم افزایش یافته و به حدود بیش از 30میلیون تن رسیده است که اتحادیه اروپا، کانادا و ایالات متحده، 60 درصد این میزان را تولید می کنند.
اقلیم سرد شامل استان های آذربایجان شرقی آذربایجان غربی، کردستان، همدان، چهار محال و بختیاری و بخش هایی از استان های خراسان رضوی و شمالی اردبیل، مرکزی، کرمانشاه، زنجان، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، فارس، سمنان و خرد اقلیم هایی در سایر استان های کشور است.