فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری
روش دانلود: ارزان و فوری
روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز
1- در مزارعی که آبیاری بصورت سطحی انجام میشود روش کشت جوی و پشته مطلوبترین روش است. در این روش کشت کلزا بصورت جوی و پشته و با کارندههای خطیکار سه ردیفه یا چهار ردیفه غلات انجام میشود که توصیه میشود برای کشت کلزا با کارندههای سه ردیفه، ردیف وسط و با کارندههای چهار ردیفه، دو ردیف وسط بسته شوند، در نتیجه بر روی هر پشته دو خط کشت با فاصله حدود 15 سانتی متر کشت میشود. فاصله مرکز تا مرکز پشتهها از یکدیگر حدود 60 سانتیمتر است.
روش کاشت و آبیاری مزرعه در محصولی مانند کلزا که دارای بذور کوچک و نسبتا ریز می باشد اهمیت زیادی دارد و یکنواختی سبز شدن، استقرار گیاهان، رشد پاییزه و مقاومت به سرما در مزرعه کلزا را تحت تاثیر قرار میدهد و در نهایت بر عملکرد مزرعه کلزا موثر خواهد بود.
کلزا را میتوان به روش جوی و پشتهای و یا به صورت مسطح و بر روی زمین صاف کشت کرد که هر کدام از این روش ها دارای کاربرد و ویژگی های مخصوص به خود می باشند.
زراعت کلزا معمولا در تناوب با غلات پاییزه و بعد از گندم قرار می گیرد. ضروری است پس از برداشت، کاه و کلش زراعت قبلی از زمین خارج شده و با استفاده از دیسک سنگین شرایط برای پوسیدن بقایا در خاک فراهم شود. اضافه کردن 50 کیلوگرم در هکتار کود اوره به خاک و انجام آبیاری پوسیدن بقایا را تسریع می نماید. وجود حجم زیاد کاه و کلش نپوسیده در خاک موجب افزایش تخلخل خاک شده و به این ترتیب مانع از تماس بذر کلزا با ذرات خاک و آبگیری بذر می گردد.
کلزا به عنوان یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی در سطح جهان مطرح می باشد. میزان روغن موجود دردانه کلزا بیش از 40 درصد است. با توجه به نیاز کشور به روغن و حجم بالای واردات آن، برنامه کشت این محصول در ایران از سال 1378 شروع گردید. با توجه به جدید بودن کشت این محصول در طی سال های اجرای طرح هر ساله بر میزان سطح کشت و عملکرد کلزا افزوده شده است. از ویژگی های دیگر کلزا علاوه بر درصد روغن بالای دانه می توان به پاییزه بودن آن اشاره نمود که آنرا از سایر دانه های روغنی همچون آفتابگردان، سویا و کنجد که گیاهانی تابستانه هستند، متمایز می سازد. کشاورزانی که بدانند کلزا چگونه رشد می کند و عملیات زراعی چه تاثیری بر مراحل رشد آن می گذارد، می توانند مدیریت موثرتری در زراعت آن اعمال کنند.
سویا گیاهی تابستانه است و تنش رطوبتی یکی از عوامل اصلی محدودیت تولید آن محسوب می گردد. آبیاری قادر است عملکرد آن را تا 2 برابر نسبت به شرایطی که آبیاری نمی گردد، افزایش دهد. برنامه ریزی آبیاری نوعی گزینه مدیریتی آب است برای جلوگیری از کاربرد آب اضافی در مزرعه و همچنین ممانعت از کاهش عملکرد بواسطه تامین نشدن آب مورد نیاز گیاه (تنش آبی) است.
خاک ورزی و کاشت خاک ورزی یک پارامتر کلیدی برای تولید محصول است که به مدیریت بقایای گیاهی کمک نموده و علف های هرز را کنترل می کند که در رقابت با محصول فعلی قرار دارند. خاک ورزی می تواند کودهای دامی و شیمیایی را با خاک مخلوط کند که برای کاشت و تهیه بستر بذر ضروری هستند.
ادامه مطلب: آماده سازی زمین برای کاشت سویا خاک ورزی و کاشت سویا
سویا هم به صورت بهاره و هم در زراعت تابستانه کشت می شود. گیاه سویا توانایی تحمل سرما را ندارد. اصولاً دمای خاک در عمق کاشت به ده درجه سانتیگراد برسد، می توان سویا کاشت. سویا را باید زمانی کاشت که مطمئن باشیم سرمای اوایل بهار رخ نمی دهد. به طورمعمول، کشت بهاره از نیمه اردیبهشت آغاز می شود، اما کشت تابستانه بنا به تاریخ برداشت محصول گیاهان پاییزه و با توجه به شرایط آب وهوایی، بین 10 خرداد تا 20 تیر ماه است. عملکرد دانه سویا درکشت بهاره از کشت تابستانه بیشتر است.
ادامه مطلب: مراحل رشد سویا تاریخ کاشت سویا و انتخاب رقم مناسب سویا
سویا به دوصورت خشکه کاری و هیرم کاری ( نم کاری ) کشت می شود.
پس از آماده سازی زمین، به روش فارو، با فاصله خطوط 50 تا 60 سانتی متر و با استفاده از بذرکارهای ردیفی پنوماتیک با صفحه های مخصوص سویا، سویا کشت می شود. میزان مصرف بذر در این روش، 90 الی 100 کیلوگرم بنا به نوع رقم است. سویا از نظر عملکرد، به شدت نسبت به فاصله ردیف واکنش نشان می دهد. در این روش، به صورت نواری آبیاری می شود.
سویا گیاهی دو لپه، یک ساله از خانواده لگومینوز و یک گیاه زراعی بسیار مهم در سطح جهان است. دانه سویا از نظر روغن (تقریباٌ 20 درصد) و پروتئین (تقریباٌ 40 درصد) غنی است. سویا تحت سیستم های زراعی متنوعی کشت داده می شود. بین گیاهان روغنی، سویا دارای بیشترین میزان پروتئین و بیشترین درآمد ناخالص است.
سیب زمینی برای غده دهی مناسب طی مراحل رشد به رطوبت کافی و تخلخل مناسب خاک نیازمند است. زمانی که میزان آب خاک در طول دوره رشدی گیاه به طور یکنواخت همواره بیشتر از 70 درصد کل ظرفیت نگهداری آب در خاک باشد، عملکرد سیب زمینی بالا خواهد بود. بر این اساس حفظ رطوبت خاک در سطح مناسب، بویژه در زمان آغاز غده دهی در افزایش تعداد غده اهمیت بسیاری دارد و باید دقت شود تا گیاه در این مرحله از رشد تحت تنش رطوبتی قرار نگیرد.
سیب زمینی در مناطق و دوره های رشدی که میانگین روزانه درجه حرارت بیشتر از 5 و کمتر از 21 درجه سانتی گراد است، بخوبی رشد می کند. درجات حرارت کمتر خطر سرما یا یخ زدگی را افزایش می دهد و درجات حرارت بیشتر موجب کاهش میزان انتقال ماده خشک به غده ها می شود. سیب زمینی به طور کلی در درجات حرارت پایین تر، از رشد مطلوبتری برخوردار است و از این حیث سرمادوست محسوب می شود. به همین دلیل در مناطق گرم نظیر خوزستان کشت سیب زمینی در پاییز و در مناطق سرد در بهار انجام می شود.