فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری
روش دانلود: ارزان و فوری
روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز
گندم محصولی است استراتژیک که نقش مهمی در تغذیه انسان دارد و همواره از آن بعنوان محصول غذایی مهمی برای مقابله با گرسنگی یاد شده است.
گندم دوروم (Triticum turgidum L. var durum ) بخش کوچکی از سطح زیر کشت گندم در دنیا یعنی حدود پنج درصد و نیز 10 درصد از کل تولید گندم را شامل می شود. در سال های اخیر، میزان تولید گندم دوروم افزایش یافته و به حدود بیش از 30میلیون تن رسیده است که اتحادیه اروپا، کانادا و ایالات متحده، 60 درصد این میزان را تولید می کنند.
اقلیم سرد شامل استان های آذربایجان شرقی آذربایجان غربی، کردستان، همدان، چهار محال و بختیاری و بخش هایی از استان های خراسان رضوی و شمالی اردبیل، مرکزی، کرمانشاه، زنجان، قزوین، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان، فارس، سمنان و خرد اقلیم هایی در سایر استان های کشور است.
در اغلب کشورهای جهان شرایط دیم برای تولید غذا اولویت خاصی دارد، به رغم تلاش های زیاد به عمل آمده برای بهبود تولیدات و شرایط محیطی در کشورهای در حال توسعه شمار بسیاری از خانواده های فقیر در آفریقا و آسیا با فقر، گرسنگی، نبود امنیت غذایی و سوء تغذیه روبه رو هستند. اهمیت کشاورزی دیم در جهان متغیر است. اما بخش عمده غذا برای جامعه های فقیر در کشورهای در حال توسعه در شرایط دیم تولید می شود. به رغم کاهش سهم و میزان اهمیت کشاورزی در تولید ناخالص داخلی (GDP) ، این بخش هنوز در اقتصاد ملی و امرار معاش روستایی در ایران سهم مهمی دارد.
مناطق اقلیم سرد کشور با ارتفاعی بیش از یک هزار متر از سطح دریا دارای زمستان های به نسبت سرد و طولانی دارند کمینه مطلق دمای این مناطق در سال های مختلف کمتر از ۱۴ درجه سلسیوس و شمار روزهای یخنبدان آنها بیش از ۹۰ روز در سال است سرمای شدید زمستان در اغلب سال ها و سرمای دیررس بهاره در بعضی از سال ها از عامل های محدود کننده تولید گندم در این مناطق است. مناطق سردسیر به علت طولانی بودن دوره رشد در صورت کشت ارقام با عادت رشد زمستانه و یا بینابین ( اختیاری ) پر توان و ظرفیت و مناسب که دارای ویژگی های مطلوب زراعی، باشند می توانند بالاترین میزان تولید در واحد سطح را دارا باشند.
اقلیم گرم و خشک جنوب کشور شامل استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، ایلام و بخش هایی از استان های لرستان،کرمان، فارس، کرمانشاه، خراسان رضوی و کهگیلویه و بویراحمد و به احتمال خرد اقلیم هایی میکروکلیما در دیگر استان های کشور می باشد. این اقلیم دارای آب و هوای گرمسیر با زمستان های معتدل و بهار کوتاه و تابستان گرم و طولانی است. بیشینه مطلق دمای سالیانه در این اقلیم گاهی بیش از ۵۰ درجه سلسیوس و کمینه مطلق آن ۵ درجه سلسیوس است.
ادامه مطلب: کاشت گندم آبی در استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، بوشهر، ایلام
از نظر جغرافیائی اقلیم گرم و مرطوب حاشیه دریای خزر که شامل استان های خراسان شمالی، گلستان، مازندران، گیلان و اردبیلمی شود، در طول و عرض جغرافیائی بین ۴۷/۵ تا ۵۷ درجه طول شرقی و ۳۶/۵ تا ۳۹ درجه عرض شمالی قرار می گیرند این مناطق را از نظر ارتفاع از سطح دریا و شرایط اقلیمی می توان به سه گروه تقسیم بندی کرد:
ادامه مطلب: کاشت گندم آبی در استان های خراسان شمالی، گلستان، مازندران، گیلان و اردبیل
هم اکنون در کشاورزی ایران کشت گندم به روش های زیر انجام می پذیرد که روش مورد تأیید روش کاشت با خطی کارهای ویژه غلات است:
ادامه مطلب: کاشت گندم آبی و روش های معمول کاشت بذر گندم در ایران
سورگوم مانند اکثر گیاهان زراعی در اوایل دوره رشد خود در رقابت با علف های هرز ضعیف است و لازم است قبل از کاشت، علف های هرز مدیریت شوند. علف های هرز می توانند عملکرد سورگوم علوفه ای را بین 20 تا 67 درصد کاهش دهند. به سبب کندی رشد سورگوم در ابتدای فصل و همچنین فاصله زیاد بین ردیف ها ، علف های هرز فضای مناسبی برای رشد دارند و از طریق رقابت و آللوپاتی ( دگرآسیبی ) عملکرد سورگوم را کاهش می دهند .
ادامه مطلب: علف های هرز سورگوم و مبارزه با علف های هرز سورگوم
رقم سورگوم پگاه علوفه ای نیمه دیررس، مناسب برای کاشت در مناطق معتدل، گرم و گرم و خشک است.
مشخصات رقم سورگوم پگاه بصورت زیر است:
سورگوم از گیاهان مناطق گرم است و در تمام مراحل رشد در برابر سرما حساس است. مناسب ترین درجه حرارت خاک برای جوانه زنی بین 12 تا 14 درجه سانتی گراد است.این گیاه برای رشد و نمو و تولید محصول به گرمای نسبتاً زیاد و همچنین هوای نسبتاً خشک نیاز دارد و در گرمای حدود 30 تا 32 درجه سانتی گراد بهتر رشد می کند.
موارد مصرف دانه سورگوم مشابه با مصارف ذرت و جو است و از آن به عنوان غذای انسان و تهیه خوراک برای دام و طیور و همچنین در صنایع نشاسته و الکل سازی استفاده می شود. ترکیبات شیمیایی دانه سورگوم بسته به ارقام مختلف، متفاوت است. میزان پروتئین آن از 8 تا 16درصد تغییر می کند و ارقام تجارتی دارای ۱۰ تا ۱۳ درصد پروتئین هستند.