فیلم و نرم افزارهای آموزشی کشاورزی، دام و طیور و آبزی پروری
روش دانلود: ارزان و فوری
روش ارسال دی وی دی: قیمت محصولات + 130 هزار تومان هزینه تکثیر، بسته بندی و پست پیشتاز
سیب زمینی برای غده دهی مناسب طی مراحل رشد به رطوبت کافی و تخلخل مناسب خاک نیازمند است. زمانی که میزان آب خاک در طول دوره رشدی گیاه به طور یکنواخت همواره بیشتر از 70 درصد کل ظرفیت نگهداری آب در خاک باشد، عملکرد سیب زمینی بالا خواهد بود. بر این اساس حفظ رطوبت خاک در سطح مناسب، بویژه در زمان آغاز غده دهی در افزایش تعداد غده اهمیت بسیاری دارد و باید دقت شود تا گیاه در این مرحله از رشد تحت تنش رطوبتی قرار نگیرد.
سیب زمینی در مناطق و دوره های رشدی که میانگین روزانه درجه حرارت بیشتر از 5 و کمتر از 21 درجه سانتی گراد است، بخوبی رشد می کند. درجات حرارت کمتر خطر سرما یا یخ زدگی را افزایش می دهد و درجات حرارت بیشتر موجب کاهش میزان انتقال ماده خشک به غده ها می شود. سیب زمینی به طور کلی در درجات حرارت پایین تر، از رشد مطلوبتری برخوردار است و از این حیث سرمادوست محسوب می شود. به همین دلیل در مناطق گرم نظیر خوزستان کشت سیب زمینی در پاییز و در مناطق سرد در بهار انجام می شود.
نور یکی از مهمترین عوامل موردنیاز برای فتوسنتز و رشد گیاهان است. بر این اساس میزان رشد تا حدود زیادی به مقدار تشعشع دریافت شده توسط گیاه بستگی دارد. به طور کلی در مزرعه سیب زمینی در طول دوره رشد گیاه، جذب تشعشع خورشیدی توسط کانوپی طی چهار مرحله یا فاز انجام می شود.
سیب زمینی از لحاظ خصوصیات اکولوژیکی، انعطاف زیادی دارد و از حدود دایره قطبی تا نواحی استوایی کاشته می شود؛ اما در آب وهوای سرد و خشک، بهترین رشد را دارد. به همین دلیل، مناطق کوهستانی، بهترین نقاط رویش طبیعی این گیاه محسوب می شوند.
گیاهچه ها به روش کشت مریستم و قلمه های تک جوانه گره دار تکثیر می شوند. شرایط رشد محیطی در همه مراحل تحقیق در اتاقک رشد با طول دوره روشنایی 16 ساعت با شدت 5000 لوکس، دمای 18 تا 22 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 65 تا 75 درصد است.
در صورت شور نبودن آب و خاک، مناسب ترین روش آبیاری در مناطق خشک و نیمه خشک، سیستم آبیاری قطره ای است؛ زیرا می توان رطوبت خاک را در حد ظرفیت زراعی به طور پیوسته و در تمام مراحل رشد گیاه تأمین کرد. درحالیکه در سایر روش ها، حتی در سیستم آبیاری بارانی نیز پس از هر بار آبیاری، مدتی طول می کشد تا آب ثقلی از محدوده توسعه ریشه خارج شود. جذب آب، عناصر غذایی و انجام تبادلات گازی در طول مدتی که خاک از آب اشباع شده است، امکان پذیر نیست. در سیستم آبیاری بارانی، امکان سوختگی برگ ها و شکسته شدن ساقه ها نیز وجود دارد. حساس ترین مرحله رشد گیاه، مرحله غده زایی و حجیم شدن غده هاست.
سیب زمینی با نام علمی سولانوم تیوبروزوم یکی از گیاهان مهم زراعی در جهان است. این گیاه از نظر میزان مصرف در سطح جهان بعد از برنج و گندم در جایگاه سوم قرار دارد؛ به همین دلیل این گیاه جزو گیاهان حافظ امنیت غذایی محسوب می شود. میزان بالای تولید سیب زمینی در واحد سطح و زمان در مقایسه با سایر محصولات زراعی موجب شده است تا به سیب زمینی به عنوان ماده غذایی مهمی در جهان توجه شود.
کربوهیدرات هایی که در سیب زمینی استفاده می شوند، به شکل نشاسته یا قندهای آزاد و کربوهیدرات های بدون استفاده به شکل فیبرهای غذایی مشاهده می شوند. میزان نشاسته بسته به ژنوتیپ ( رقم مورد کشت ) و شرایط محیطی متغیر است. با این حال به طور متوسط میزان آن حدود 10تا 20 درصد وزن تر غده هاست.
ادامه مطلب: ارزش غذایی سیب زمینی و مواد تشکیل دهنده سیب زمینی
کاشت سیب زمینی به طور معمول بر روی پشته هایی که از یکدیگر حدود 75 سانتیمتر فاصله دارند، انجام می شود و آبیاری به صورت بارانی، قطره ای ( تیپ ) یا به صورت نشتی در جوی های ایجاد شده بین ردیف های کشت انجام می شود. عملیات کشت با دستگاه غده کار سیب زمینی انجام می شود. این دستگاه دارای مخزن و سامانه موزع غده هاست و غده ها را در وسط پشته کشت می کند.
برای تولید محصول سیب زمینی در حد مطلوب، انتخاب زمین زراعی مناسب از نکات مهم و کلیدی است که همواره باید کشاورزان و تولیدکنندگان بدان توجه کنند. بااین حال ازآنجاکه این گیاه زراعی از توانایی سازگاری نسبتاً خوبی برخوردار است، امکان کاشت آن در بسیاری از اراضی کشاورزی وجود دارد. اما بدیهی است که در چنین شرایطی عملکرد یا کیفیت محصول تولیدی در حد مطلوب نخواهد بود.
ادامه مطلب: کاشت سیب زمینی و انتخاب مزرعه و آماده سازی مزرعه برای کاشت سیب زمینی
در طول رشد لوبیا آفات متعددی نظیر تریپس، زنجرک، هلیوتیس، شته، مگس لوبیا و کنه دو نقطه ای به محصول حمله می کنند. مهمترین آنها کنه دو نقطه ای است. این رقم نسبت به آفت کنه دو نقطه ای نیمه مقاوم می باشد. در روش مبارزه شیمیائی، بسته به نوع آفت و مرحله رشدی، سموم اختصاصی مشخصی مصرف می گردد که نوع و مقدار آن بر اساس توصیه کارشناسان مربوطه می باشد. در روش مبارزه زراعی: