پرورش بوقلمون
اهمیت گوشت بوقلمون و پرورش بوقلمون
بوقلمون بزرگترین و سنگین ترین پرنده خانگی است. ممکن است برخی تصور کنند پرورش بوقلمون شبیه به پرورش مرغ است، اما این عقیده اشتباه است. پرورش بوقلمون بسیار سخت تر از پرورش مرغ است. درسته که پرورش بوقلمون سختی های خودش را دارد ولی گوشت بوقلمون بعد از گوشت قرقاول لذیذترین گوشت است. بوقلمون به میزان 65 درصد گوشت سفید و 35 درصد گوشت قرمز دارد. پروتئین و فسفر موجود در گوشت بوقلمون حتی از ماهی و میگو بیشتر است.
گوشت بوقلمون از لحاظ چربی و کالری فقیر و از نظر تغذیه ای ارزش غذایی آن شبیه گوشت گوساله های بسیار جوان بدون چربی است. بنابراین با همه سختی ها، ارزش دارد که بوقلمون پرورش دهیم و پرورش بوقلمون واقعاً باارزش و پرسود است.
معمولاً بوقلمون ها در سن 7 ماهگی به بلوغ جنسی می رسند. بسیاری از پرورش دهندگان و فعالان مجرب در این زمینه پیشنهاد می کنند که به محض رسیدن به بلوغ جنسی بوقلمون های نر و ماده را باهم جفت کنید تا از یک طرف میزان تولید تخم و از طرف دیگر میزان نطفه داری تخم ها به حداکثر برسد.
یک بوقلمون نر می تواند به طور متوسط با10 ماده جفت شود، اما اگر بوقلمون های نر و ماده با این نسبت باهم جفت داده شوند ممکن است درصد تخم های نطفه دار کاهش یابد. بنابراین بهترین حالت این است که از دو بوقلمون نر به صورت نوبتی در طول کل مرحله تولیدمثل استفاده شود تا تخم های نطفه دار بیشتری به دست آید.
مشکلات پرورش بوقلمون
نگهداری بوقلمون در سنین پائین، یکی از مشکل ترین مراحل پرورش بوقلمون است. بوقلمون های جوان نیز در مقابل عوامل بیماری زا کاملاً حساس اند، ازاین رو باید توجه
فراوانی به آنها مبذول داشت. امروزه در اغلب کشورها، بوقلمون را به صورت تجارتی
و به تعداد زیادی نگهداری می کنند و تعداد معدودی از شرکت های اصلاح نژادی، سویه های تجارتی مخصوص به خود را ارائه می دهند که از ضریب تبدیل خوراک و قدرت رشد بسیار بهتری نسبت به دیگر نژادها برخوردارند.
در طریقه پرورش بوقلمون به صورت صنعتی، باید با در نظر گرفتن شرایط محیطی تمامی نیازهای بوقلمون را تأمین نمود تا با تأمین جایگاه و غذای مناسب و تنظیم حرارت، تهویه و بهداشت حداکثر نتیجه مطلوب حاصل گردد.
فضای لازم برای هر بوقلمون
برای بوقلمون ها از 21 هفتگی به بعد به ازای هر بوقلمون 0/4 مترمربع فضا در نظر می گیرند. البته اگر تمام گله بوقلمون نر باشند برای هر بوقلمون ۰/۵ مترمربع و چنانچه ماده باشند به ازای هر بوقلمون ۰/۳ مترمربع فضا لازم است. در جدول زیر فضای لازم برای هر بوقلمون و اینکه در هر سنی ، چه تعداد بوقلمون در هر متر متربع نگهداری می شود، گفته شده است.
وسایل نگهداری جوجه بوقلمون
وسایلی که برای پرورش و نگهداری جوجه بوقلمون به کار می رود تقریبا شبیه به آن چیزی است که در پرورش جوجه های مرغ به کار می رود
نور لازم برای پرورش بوقلمون
در 48 ساعت اول باید در تمام مدت شبانه روز از روشنایی در سالن نگهداری جوجه بوقلمونها با شدت 100لوکس استفاده کرد.
بعدازاینکه جوجه بوقلمون ها با محیط آشنا شده و شروع به خوردن و آشامیدن کردند، باید به مرور مدت روشنایی را کم کرد به نحوی که در سن 2 هفتگی به حداقل مقدار روشنایی با شدت 50 لوکس رساند.
معمولاً مقدار 13 -14 ساعت نور در شبانه روز برای بوقلمون ها از سن 2 هفتگی به بعد کافی است. شدت نور در 48 ساعت اول باید از نور شدیدتر نیز مهم است و سپس از نور ضعیف تر استفاده نمود. بوقلمون ها نیز مانند مرغ ها در نور آبی قادر به دیدن نیستند. ازاین رو هنگام گرفتن آنها می توان از نور آبی استفاده کرد. طرز استفاده از نور در پرورش بوقلمون ها بستگی به نژاد و طرز نگهداری و بالاخره سن فرستادن آنها به کشتارگاه دارد، براین اساس شدت نور در دو روز اول 100 لوکس و از آن بعد 50 لوکس استفاده شود.
ازنظر راهنمایی از نور می توان به طریقه زیر استفاده کرد:
صفرتا 6 هفتگی: در 48 ساعت اول به طور دائمی از نور استفاده می شود، سپس میزان روشنایی را به مرور به 14 الی 18 ساعت می رسانند ( کم کردن نور باید به طور آهسته وتدریجی صورت گیرد(.
6 تا 22 هفتگی: از 14 ساعت نور با شدت کم (50 لوکس ) استفاده شود.
22 تا 30 هفتگی: مدت روشنایی را به 10-12 ساعت رسانده شود.