مگس خزانه برنج
مگس خزانه در کلیه مناطق برنجکاری ایران دیده می شود و این حشره مهمترین آفت برنج در خزانه است و در برخی از سالها باعث از بین رفتن بسیاری از خزانه ها گردیده و منجر به تجدید کشت می شود.
مشخصات ظاهری مگس خزانه
الف) حشره بالغ مگس خزانه: اندازه بدن حدود چهار میلی متر طول دارد، سر عریض و چشمها کوچک و به رنگ قهوه ای تیره. روی میان گرده و سپرچه در امتداد محور میانی دو نوار مایل به سبز متالیک و براق دیده می شود. پیشانی براق موهای شاخکها کرکدار.
ب) تخم مگس خزانه: تخم بیضی کشیده و به طول تقریبی یک میلیمتر، تخمهای تازه به رنگ روشن.
ج) لاروهای مگس خزانه: شکل لاروها تقریباً استوانه ای، سر و بند اول سینه قابل جمع شدن هستند. قسمت انتهایی بدن به یک لوله استوانه ای شکل با انتها دو شاخه ختم می شود. اندازه لاروهای بالغ حداکثر تا 12 میلیمتر می رسد. طول لاروهای نوزاد حدود یک میلیمتر است.
د) شفیره مگس خزانه: شفیره به رنگ قهوه ای و صفحه پشتی قفس سینه دارای لبه مشخص است که در موقع خروج حشره بالغ شکاف برداشته و باز می شود.
علائم خسارت مگس خزانه: عمدتاً در خزانه و به صورت زردی و سپس پوسیدگی گیاه ظاهر می گردد.
زیست شناسی مگس خزانه: زمستان گذرانی به صورت تخم در داخل خاک است. زمان ظهور حشره کامل در هر نسل در مناطق مختلف متفاوت است. در مناطق شمالی فعالیت لاروها در خزانه از اوایل تا اواسط اردیبهشت ماه شروع می شود و پس از انتقال نشاء به بستر اصلی فعالیت در مزارع اصلی ادامه می یابد. در منطقه اصفهان چهار نسل دادر که نسل اول در اوایل خردادماه، نسل دوم از اواخر خردادماه، نسل سوم اواخر تیرماه و چهارم اواسط مردادماه ظاهر می گردد. با توجه به نحوه زندگی در شمال ایران یک نسل در خزانه و در سایر مناطق 1 – 2 نسل را در خزانه می گذراند.
نحوه خسارت مگس خزانه: لاروهای مگس خزانه به ریشه گیاهچه ها حمله می کنند و با تغذیه از آنها باعث زردی و پژمردگی آنها گردیده و پس از تکمیل رشد در همان جا به شفیره تبدیل می شوند. در مواقعی که جمعیت زیاد باشد تمام گیاهچه های داخل خزانه زرد شده و از بین می رود.
در نرم افزار آموزشی آفات، بیماریها و علف های هرز برنج به معرفی و شناخت و مبارزه با تک تک آفات، بیماریها و علف های هرز برنج پرداخته می شود.