مبارزه تلفیقی با علف های هرز برنج
علف های هرز مزارع برنج نیز مانند آفت و عوامل بیماری زا در مقابل مصرف بی رویه سموم واکنش نشان می دهند. و اگر علفکش ها به طور منطقی و بهینه مورد استفاده قرار نگیرند تراکم علف های هرز نیز افزایش می یابد و چه بسا موجب بر هم خوردن ترکیب جمعیتی علف های هرز مختلف گردیده و گیاه بی اهمیتی به صورت علف هرز غالب و تهدید کننده ظاهر گردد.
اعمال صحیح مدیریت در کنترل علف های هرز نقش مهمی در جلوگیری از کاهش محصول و در عین حال کاهش خسارت دارد. ضمن اینکه می توان محصول عاری از علف هرز برداشت نمود و صرفه جویی در نیروی کار و کاهش هزینه از پی آمدهای آن خواهد بود. اگرچه هزینه وجین دستی غالبا از کاربرد علفکش ها گرانتر تمام می شود ولی عوارض زیست محیطی ندارد. با وجود این نمی توان اثرات مثبت کاربرد علف کش ها را نیز در بسیاری از موارد نادیده گرفت. در تراکم علف های هرز شالیزارها عوامل زیادی نقش دارند که با اقدمات لازم و به موقع می توان از اثرات این عوامل جلوگیری و خسارت ناشی از آنها به شرح زیر به حداقل رساند:
- استفاده از بذور عاری از بذور علف هرز در خزانه و در مزارع با کشت مستقیم. بذر بسیاری از علف های هرز به ویژه سوروف به میزان زیادی همراه با شلتوک وارد خزانه و یا مزرعه اصلی با کشت مستقیم می گردد، بنابراین لازم است در هنگام استفاده دقت لازم را برای پاک سازی آنها به عمل آورد.
- در نشاء کاری دستی امکان انتقال علف های هرز از خزانه به مزارع با شناختی که کشاورزان به ویژه نشاکاران زن از علف های هرز کشیده برگ و جگن ها دارند عملا منتفی است. ضمناً در این روش چون از نشاهای نسبتاً بلند استفاده می شود، رشد علف های هرز در داخل مزرعه نیز چندان آسان نخواهد بود ولی در نشاکاری به وسیله ماشین چون نشاهای کوتاه بیشتر کاربر دارند فاصله نشا در مزرعه و رسیدن نور بیشتر به سطح مزرعه امکان رشد علف های هرز بیشتر است.
- در کشت مستقیم به دلیل اینکه شلتوک ها ( بذر ) در مزرعه جوانه زده و سبز می شود، قدرت رقابت برای برنج بسیار اندک و علف های هرز به ویژه سوروف و جگن به راحتی رشد کرده و گیاهچه برنج را در مزرعه می پوشانند. بنابراین در چنین صورتی مبارزه با علف های هرز به موقع و با روش موثر اهمیت بیشتر پیدا می کند.
- فاصله کشت یکی از عوامل مهم تراکم علف های هرز است. هر چقدر فاصله کشت کمتر باشد امکان رقابت برای علف های هرز کمتر است. تابش نور در سطح مزرعه رشد علف های هرز را تشدید می کند. ارقام پاکوتاه در مقابل علف های هرز حساستر هستند. بهترین فاصله براتی نشاء 20 در 20 سانتیمتر است.
- مصرف کود ازته در شالیزارهای آلوده سبب افزایش رشد علف های هرز می گردد. زیرا علف های هرز نسبت به برنج کود ازته را بهتر جذب می نمایند و به همین خاطر در ارقام پاکوتاه که کود ازته بیشتری به مزرعه داده می شود مشکل علف های هرز نیز زیادتر است.